Zelf website maken: Alles wat je moet weten voordat je begint | Gratis beginnersgids

Zelf website maken

Wanneer je start met ondernemen wil je natuurlijk een website om zichtbaar te zijn op internet. Maar waar moet je aandenken bij het zelf website maken? Het hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is zeker belangrijk dat je over een aantal zaken goed nadenkt voordat je begint. Dat gaat je op de lange termijn een hoop tijd en geld besparen. Een simpele statische pagina is tegenwoordig niet meer genoeg wanneer jij echt alles uit je website wilt halen. Je moet online opvallen om de klanten te krijgen. Daarom wil ik je in deze blog de belangrijkste dingen laten zien waar je over moet nadenken voordat je begint met het zelf maken van je website.

Even een aantal onderwerpen die je oa hier kan vinden:

 • Is het mogelijk een gratis website te maken? En wil je dat eigenlijk wel?
 • Hoe je een website met je eigen domeinnaam kan maken
 • De beste websitebuilder om te gebruiken
 • Hoe richt jij je website het beste in voor verkoop

Lees hieronder meer over hoe je snel kan beginnen met zelf website maken.

Kan je een gratis website maken?

Typ in Google de woorden “gratis website maken” en er komen talloze pagebuilders naar boven die claimen dat je bij hen een gratis website kan maken. Echter blijken er achteraf dure maandlasten bij te komen die jouw website alles behalve gratis maken. Daarbij komt nog dat de zogenaamde “gratis” bedrijven vaak niet zijn ingericht om jouw website echt toekomst proof te maken. En dat is heel belangrijk om over na te denken als je nu begint zelf website maken.

Nu kan het nog een goed idee lijken om te besparen op je website, maar biedt deze builder wel alles wat jij nodig hebt? Is deze website wel goed vindbaar? Kan jij hierop makkelijk je producten of diensten verkopen. Je kan soms verbaast staan over de resultaten. Inmiddels heb ik meerdere klanten voorbij zien komen die dachten zelf een leuke website te hebben gemaakt, maar hun webshop gedeelte was enorm onpraktisch en dat terwijl de daar een duur abonnement voor betaalden. Zonde als je het mij vraagt, want het kan goedkoper en slimmer worden aangepakt.

Wat zijn de kosten voor een website?

De minimale kosten die je hebt voor jouw website zijn de die van je domeinnaam en de hosting. Als je die betaald, dat heb je de eigen vrijheid om te doen wat je wilt. Goede hosting hoeft niet eens echt duur te zijn. Vaak krijg je het eerste jaar een aanbieding en betaal je misschien 3 euro per maand. Een pagebuilder die claimt gratis te zijn, is bij voorbaat al duurder dan dat.

Wanneer je het zelf website maken goed wilt doen, is het wel belangrijk dat je een goed hosting bedrijf kiest met een goede support. Zij kunnen je namelijk helpen wanneer je in de toekomst problemen ervaart met je website. Verder heb jij de kosten voor je website zelf aardig in de hand. Het kan natuurlijk zijn dat je iets wilt toevoegen aan je website dat geld kost, maar zeker in het begin kan je goed van start met het gebruik van gratis plugins.

Waar kan je het beste een website maken?

WordPress is nog steeds de werelds meest gebruikte website builder en ik raad je dan ook aan om hier gebruik van te maken. WordPress kost jou niks extra’s. Het is vaak inbegrepen bij je webhosting. Dus let erop dat je een bedrijf hebt die dit aanbiedt. Maar waarom kan het best zelf je website maken met WordPress? Deze builder is wel wat ingewikkelder in gebruik, zeker voor de echt tech dummies, maar met een goede uitleg kan je hier prima mee uit de voeten.

Het stelt je op een vrij simpele manier in staat om een goede website te bouwen, waarbij je alle opties kan toevoegen die je maar nodig hebt. En je website is ook nog eens beter vindbaar in Google. Dit is iets waar de pagebuilders met dure abonnementen niet doen. Met WordPress kan je hiervoor direct een goede basis leggen.

Zelf website maken met eigen domeinnaam

Bij het hostingbedrijf van jouw keuze, kan je ook je domeinnaam registreren. Je bepaalt hiervoor vaak een aantal euro per jaar. Ik zou het je afraden om een website te starten zonder dat j een eigen domein naam gebruikt. Dat levert geen vindbaarheid op en het staat echt niet professioneel. Een domeinnaam heb je al voor een klein prijsje, dus er is geen reden om dit niet te gebruiken tijden het zelf website  maken.

Om een domeinnaam te kiezen zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten.

 • Een domeinnaam makkelijk bruikbaar zou moeten zijn, dus geen super moeilijke namen of streepjes er tussen
 • Kies voor een .nl of .com adres.
 • Zorg ervoor dat jouw domeinnaam ook nog bij je bedrijf past naarmate de groeit.

Hoe kan je een WordPress website maken?

Het zelf maken van een WordPress website begint met het kiezen van een webhost die ook toelaat dat je WordPress installeert. Zodra je dat hebt gedaan, kan je inloggen in WordPress en daar zelf maken van jouw website. Zelf werk ik graag met een pagebuilder genaamd Elementor. Deze pagebuilder zorgt dat je website er al snel mooi uit ziet en is goed te gebruiken voor iedereen. Kies de pagina’s die je nodig hebt, en geef elk van hen een eigen inhoud.

Wil je graag leren hoe jij snel een WordPress website voor jouw bedrijf kan maken? Kijk dan eens of mijn cursus Zelf Een Website Maken een optie voor je is.

Zelf website maken voor verkoop

Als een pagina van je website geen call to action biedt aan je klanten, is eigenlijk je pagina niet goed. We leven in een snelle tijd en mensen willen niet meer veel moeite moeten doen om uiteindelijk iets bij jou te kunnen kopen. Dit wil je natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken voor jezelf. En voor een goed verkopende website is de indeling van je pagina ook zeer belangrijk. Daar worden steeds meer studies voor gedaan. Dingen zoals een zwarte website komen echt niet ten goede van je verkopen. Ook een pagina met lappen tekst is echt niet meer te doen.

Website maken en geld verdienen

Je maakt je website zelf natuurlijk niet voor niks. Je bouwt hem zodat je meer klanten krijgt in jouw bedrijf, wat voor een soort bedrijf dit dan ook is. Het design van jouw website dient daarom conversie gericht te zijn en dit is iets waar je over moet leren. Lees bijvoorbeeld mijn blog: Hoe maak ik een website zonder uren research te doen. Je wilt namelijk dat jouw klanten een bepaalde klantenreis bij je gaan afleggen. Op die manier heb je de grootste kans dat ze klant bij je worden. Wil je leren hoe jij dan het beste kan gaan doen? Klik dan hier.

Al met al lijkt dit misschien een hoop informatie, maar het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Wanneer je besluit  dat je zelf website maken leuk vindt, dan zijn dit de stappen die je kan gaan zetten:

 • Zoek een host bedrijf die ook WordPress aanbied
 • Kies een goede domeinnaam
 • Installeer WordPress en pagebuilder Elementor
 • Welke pagina’s heeft je website nodig?
 • Geef elke pagina een duidelijk doel/call to action

Wil jij nog meer tips over hoe jij gelijk goed aan de slag kan gaan met jouw website? Vraag dan hier onze Succesvolle Website Werkboek aan.

Zelf een website maken in WordPress

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *