Is het moeilijk om zelf een website te maken?

Moeilijk om zelf een website te maken 1

Als je net gaat beginnen met je onderneming, heb jij je misschien weleens af gevraagd: Is het moeilijk om zelf een website te maken? Dat is ook logisch dat je hier over nadenkt, want zelf een website maken kan je aanzienlijk schelen in de kosten. En je kan het precies zo inrichten als jij voor ogen hebt. Daarom wil ik je helpen bij het maken van een doordachte keuze over het maken van een website. Ook als jij hier geen technische kennis over hebt.

Wat komt er bij kijken als je een website gaat maken?

Misschien had je gehoopt dat er een makkelijk antwoord zou zijn op je vraag. Maar hoe moeilijk het is om zelf een website te maken, is ook afhankelijk van wat precies jouw wensen zijn. Het is dus goed om te beginnen bij de vraag: Wat wil je graag bereiken met je website? Wil het alleen zien als een visite kaartje met uitleg over wat je doet? Heb je genoeg aan een onepager? Of wil je een uitgebreide webshop?

De doelen die jij stelt voor je website bepalen of het moeilijk om zelf een website te maken  is. Bij iemand die actief klanten wil halen uit zijn website, heb je ook te maken met een stukje vindbaarheid. En voor een webshop moet er gewerkt worden met een goed betalingssysteem.

Bedenk hierbij ook dat je geen website maakt voor jezelf. Je maakt hem voor je bezoekers zodat zij klant bij je willen worden. En beschik jij over de kennis om dit echt voor elkaar te krijgen? Dit komt namelijk terug in het design van je website. Bij het maken van een website komt sowieso meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Het is eigenlijk een samenspel van velen aspecten van je bedrijf.

Moeilijk om zelf een website te maken

Gratis website of toch betalen

Er zijn zeker tools die het mogelijk maken om te beginnen met een gratis website. Maar als jij echt een succes wilt maken van jouw website, wil ik je het gebruik van deze tools echt afraden. Want met zo’n gratis website kan je gewoon niet alles mee als dat je met een betaalde website wel zou kunnen. En deze kosten hoeven echt niet super hoog te zijn. Deze tools zou ik alleen gebruiken als je zo veel angst hebt dat het moeilijk om zelf een website te maken is.

Het minimale wat je nodig hebt is je eigen domein naam en hosting voor je website. Een domeinnaam koop je al voor een paar euro per jaar. En voor de hosting van je website kan je in het begin nog een mooie korting ontvangen. Dat maakt dat je al voor minder dan 10 euro per maand je eigen website kan hosten. In deze complete beginnersgids om zelf een website te maken lees je er alles over.

Veilig en mooi

Het uiterlijk van je website lijkt misschien één van de moeilijkste dingen om te maken van je website. Om hier genoeg klanten uit te halen wil je natuurlijk niet dat jouw website eruit ziet als die van een complete beginner of als uit het jaar 2000. Ook heb je hier te maken met jouw branding en datgene wat jij wil uitstralen als bedrijf zijnde. Denk aan je kleuren, goede foto’s, lettertypes en manier van schrijven. Hier niet goed over nadenken voordat je begint, maakt het moeilijk om zelf een website te maken. Gelukkig zijn er genoeg tools die het ontwerpen van een website een stuk gemakkelijker maken. Lees hier de tools waar ik graag mee werk.

Ook veiligheid van je website is belangrijk. De meeste webhosting bedrijven bieden een gratis SSL certificaat aan. Deze is verplicht als je wilt voldoen aan de standaard privacy wetgeving. Het zorgt voor een extra beveiliging van jouw site. Daarnaast zijn er nog extra opties om je website te beschermen met het gebruik van de juiste plugins.

Waar maak je jouw website?

Zoals al eerder genoemd, zou ik het je niet aanraden om te kiezen voor een gratis programma wanneer je denkt dat het moeilijk om zelf een website te maken is. Maar waar dan wel? De beste stap is om te kiezen voor je eigen domeinnaam en een goede webhoster die een koppeling aanbiedt met WordPress. Gelukkig doen ze dat tegenwoordig bijna allemaal.

WordPress is de nummer 1 builder te wereld en stelt het jou in staat om een goede website te maken. Als je dat nog nooit eerder hebt gedaan, raad ik je zeker aan om te beginnen met goede support. Dat zorgt ervoor dat je proces een stuk sneller gaat en dat je aan het einde een website hebt staan waar je trost op mag zijn.

In WordPress is het ook mogelijk om gebruik te maken van een pagebuilder. Ik hou ervan om Elementor Pro te gebruiken wanneer ik een website maak. Want deze pagebuilder zorgt ervoor dat de pagina er al snel mooi en degelijk uit ziet. Ook maak je zo je website makkelijk responsive (zichtbaar op alle toestellen).

Gratis gehost bij WordPress

Je hebt twee manier om te werken met WordPress. Je kan daar kiezen voor gratis hosting, maar dan heb je geen beschikking over je eigen domeinnaam. Wil je die wel? Dan moet je ook bij WordPress een dikke rekening betalen. Kies daarom altijd voor een onafhankelijke webhost.

Want dat is de tweede manier om te werken met WordPress. Je gebruikt alleen de WordPress builder wanneer je deze installeert op je website vanaf je eigen webhost. Het gebruik van hiervan is dan echt gratis en je website is zichtbaar onder je eigen domeinnaam.

Met goede support is het minder moeilijk om zelf een website te maken

Als je niet weet waar je moet beginnen, is het zelf maken van een website echt wel een uitdaging. Dan gaan er veel te veel uren werk aanzitten die je beter op een andere manier aan je bedrijf had kunnen besteden. Gelukkig kan je ook een website leren maken zonder daar uren research voor te hoeven doen.

Nog steeds krijg ik nieuwe klanten die vaak zelf wat aan het prusten zijn geweest met hun website. Maar ze lopen tegen problemen aan dat ze niet alle functies hebben of niet zichtbaar zijn in zoekmachines. Dan komen ze bij mij om voor hen een gehele nieuwe website te maken. En als ze zich eerst goed verdiept hadden in wat er precies moet gebeuren, hadden ze zichzelf een hoop tijd kunnen besparen. Als jij de juiste support wilt voor het zelf maken van je website, kijk dan snel hier.

 Is het moeilijk om zelf een website te maken?

Om voor jezelf een antwoord te geven op deze vraag, heb ik hier kort een samenvatting voor je gemaakt:

  • Wat is het doel van je website?
  • Kies voor je eigen domeinnaam en webhosting
  • Kies voor een professionele uitstraling
  • Ga bouwen in WordPress en een goede pagebuilder
  • Kies voor goede support.

Wil jij goed van start gaan met jouw website, vraag dan nu mijn Succesvolle Website Werkboek aan

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *