De 25 grootste fouten bij het maken van een nieuwe website

25 fouten bij het maken van een nieuwe website

Ik zie ze regelmatig voorbij komen. De fouten die mensen veelvuldig gebruiken bij het maken van een nieuwe website. Vaak zijn het fouten die gemakkelijk op te lossen zijn en met de juiste kennis hadden kunnen worden voorkomen. Ben jij helemaal tevreden over jouw website? Of heb jij ook nog te maken met één van de onderstaande fouten? Zo ja, zorg dan dat je er snel mee aan de slag gaat. Nog een klein advies: Probeer niet alles tegelijk te doen, want dan wordt het een rommeltje.

Fouten bij de start van het maken van een nieuwe website:

Geen goede domein naam

Een goede domein naam is makkelijk vindbaar en toekomst proof. Maar ook moet hij makkelijk te schrijven en te onthouden zijn. Als jouw bedrijf een moeilijke naam heeft die moeilijk te schrijven is voor mensen, is deze niet makkelijk te onthouden voor mensen. Deze wil je dan ook voorkomen bij het maken van een nieuwe website.

Begonnen met een gratis builder

Vanwege het drukken van de kosten beginnen startende ondernemers vaak bij bedrijven die claimen een gratis builder te hebben. Helaas brengen deze builders nogal wat beperkingen met zich mee en zijn ze veel slechter vindbaar in Google. Wil jij een bedrijf bouwen voor de toekomst, zorg er dan voor dat je weg blijft bij deze builders.

Waar wil je heen in de toekomst

Dit is ook belangrijk om je van te voren te realiseren, want daarmee voorkom je al een heel gedoe. Weet jij dat je online klanten wilt gaan trekken en ook online betalingen wilt laten gaan plaats vinden? Dan vraagt dit om een andere aanpak wanneer dat je alleen een website als visitekaartje gebruikt.  

Begonnen zonder budget

En hiermee bedoel ik eigenlijk, met een verkeerd budget. Het maken van de verkeerde investeringen zijn zonde wanneer je nog maar net begonnen bent met je onderneming. En dat terwijl je helemaal niet veel nodig hebt voor een succesvolle website. Bijvoorbeeld: De “gratis” builder brengt hogere kosten met zich mee dan wanneer je aan de slag gaat in WordPress. En daar heb je ook nogeens alle creatieve vrijheid. Bekijk hier een lijst met dingen die ik gebruik bij het maken van een website.

Http of Https

Verzamel jij gegevens in via je website, zoals bijvoorbeeld emailadressen voor een nieuwsbrief? Dan heb je te voldoen aan de privacy wetgeving en moet je bij het maken van een nieuwe website in bezit zijn van een SSL certificaat. Gelukkig zit er een gratis certificaat bij de meeste hosting bedrijven.

Geen WordPress gebruikt

WordPress is niet voor niets de meest gebruikte builder ter wereld. Veel hosters bieden een gratis connectie met WordPress aan, dus maak hier ook gebruik van. Dan ben je gelijk is staat om je website goed in te richten met alle creatieve vrijheid. Hier ga je dus het best van start voor het maken van een nieuwe website.

Inhoudelijke fouten bij het maken van een nieuwe website:

Onsamenhangend geheel

Onduidelijkheid op je website is één van de meest gemaakte fouten bij het maken van een nieuwe website. Vaak is er niet over nagedacht hoe de website eruit moet komen te zien. Of erger nog, er is onduidelijkheid in het aanbod van je bedrijf. Bezoekers zullen in dit geval je website al snel weer weg drukken.

Geen duidelijke boodschap

Wat heb jij te vertellen aan je bezoekers? Waar ben jij heel goed in? Kan je dat duidelijk vertellen aan je klant? Op die manier pak je direct de aandacht van je bezoekers en heb je er kans op dat ze echt klant bij je gaan worden.

Je website is niet gemaakt voor je klant

Veelal weten we bij het maken van een nieuwe website wel wat wij mooi vinden. Maar je website is er niet voor jouw. Je nieuwe website wordt gemaakt voor jouw ideale klant. Zij moeten bij het zien een directe klik met jou voelen.

Voor wie ben je er?

Dit is het echte begin voor het maken van een nieuwe website. Het vaststellen wie jouw ideale klant is en wat zij nodig hebben om te horen om uiteindelijk klant bij je te worden.

Begonnen zonder duidelijk doel

Als je ergens aan begint zonder een duidelijk doel, zal het allemaal maar een beetje vaag blijven. Welke klantenreis wil jij jouw bezoekers laten doorlopen? Wat wil je ze meegeven tijdens een bezoekje aan jouw website?

Te veel aandacht besteed aan het uiterlijk

Hoewel een website met een geweldig kleuren schema en bijzondere lettertypes er helemaal geweldig uitziet, bepaald dit niet of mensen ook klant bij je gaan worden. En dat is uiteindelijk helemaal waar het om draait toch? Is dit iets waar jij tegenaan loopt? Bekijk dan eens deze mini branding cursus.

Gekozen voor onduidelijke kleuren en lettertype

Je kent vast wel van die websites dat wanneer je ze bezoekt het pijn doet aan je ogen, omdat ze gekozen hebben voor een kleur die erg onrustig is. Voeg daar een slecht leesbaar lettertype aan toe en je hebt een website waar mensen niet langer dan een paar seconden op willen blijven.

Onduidelijke foto’s

Dit is in dit tijdperk toch echt uit den boze. En er is ook geen excuus meer voor. Je foto’s hoeven niet professioneel gemaakt te zien, hoewel dit zeker een plus punt is. Maar een hedendaagse telefoon maakt ook mooie foto’s. Dus zorg voor een paar foto’s waar jij mooi op staat.

Een onduidelijke header

Wist je dat je slechts 3 seconden hebt om de aandacht te trekken van een bezoeker wanneer ze eenmaal op je website komen? In die 3 seconden bepalen ze of ze verder willen klikken of niet. Geef je bezoeker dan ook gelijk alle redenen om te blijven. Zorg dat jouw boodschap duidelijk is aan de bovenkant van jouw nieuw gemaakte website.

Geen actie knoppen

Als jij niet aan je bezoeker verteld dat ze actie kunnen ondernemen, zullen de meeste mensen dit ook niet doen. Voeg regelmatig opvallende actie knoppen toe aan je website zodat mensen contact met je opnemen of iets direct kunnen kopen.

Gebruik van vaktermen

Jouw bezoeker is niet gespecialiseerd in jouw vakgebied en zal daarom onbekend zijn met vaktermen. Houdt het leesbaar voor je bezoeker en gebruik zogenaamde Jip en Janneke taal.

Niet kunnen inschrijven voor een nieuwsbrief/gratis weggever

Het verzamelen van emailadressen is nog steeds van belang voor de groei van jouw bedrijf. Dus laat je bezoeker niet zomaar weggaan van jouw website en laat zorg dat ze hun e-mail achter laten.

Heb jij twijfels of je wel zelf een website wilt maken? Kijk dan eens naar deze blog waarin ik uitleg hoe je een goede website kan maken.

Technische fouten bij het maken van een nieuwe website:

Niet ingesteld voor SEO

Beginnen met Search Engine Optimalisation is ook van belang bij het maken van een nieuwe website. En dit klinkt moeilijker dan het is. Begin eens met te bedenken op welke woorden jij gevonden wilt worden met jouw bedrijf. Voeg deze toe aan jouw tekst.

Duidelijke pagina titel

Een pagina behoort een duidelijke titel te hebben waarin het zoekwoord waarop jij gevonden wilt worden zichtbaar is. Een titel is niet te lang en laat zo veel mogelijk onnodige tekens buiten beschouwing.

Meta description

De meta discription is dat stukje tekst wat je onder een link ziet wanneer je zoekt via een zoekmachine. Dit stukje tekst geeft niet alleen duidelijkheid aan de zoekmachine, maar ook aan je potentiële bezoekers.

Alt teksten bij plaatjes

Ook een veel gemaakte fout die makkelijk voorkomen kan worden. Als je een plaatje toevoegt aan je website, zorg er dan voor dat je gebruik maakt van een duidelijke titel en alt-tekst. Dit zijn vaak zoekwoorden die jij gebruik op de huidige pagina of precies gericht zijn op het plaatje. Maar zorg er ten alle tijden voor dat je onsamenhangende nummers en letters verwijderd.

Geen gebruik maken van een SEO plugin

Veel van de bovengenoemde technische fouten kunnen worden opgelost door gebruik te maken van een goede SEO plugin. Zelf ben ik een groot fan van Rank Math omdat deze plugin ook het technische gedeelte meepakt. Daarom wil ik je deze dan ook aanraden te gebruiken bij het maken van een nieuwe website.

Niets zeggende titels

De titels in je teksten zijn er niet voor niets. Zorg dat ze van betekenis zijn op je pagina. Welke zoekwoorden gebruik je en wil je terug laten komen in je titels. Denk hier van te voren over na. Maak deze kort en krachtig maar ook duidelijk. En je wilt niet dat je zoekwoorden uitermate opvallend zijn, dat zelfs je lezer weet welke zoekwoorden je gebruikt.

Niet gebruiken van H1, H2, H3 koppen

Een zoekmachine leest in code en als jij geen gebruik maakt van die code, zal dit nooit goed overkomen. Ook dit is een simpele stap om te maken, dus maak ook er ook gelijk gebruik van. Het later oplossen kost je altijd veel meer tijd. Elke pagina mag één H1 kop hebben. Maak de rest H2 of zelfs H3.

Herken jij één van de bovenstaande fouten op jouw website? Waar wil jij nu gelijk mee aan de slag gaan? Laat het me weten in de comments.

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *