Het ultieme stappenplan om een WordPress website te maken

Stappenplan WordPress website te maken

Je wilt je eigen WordPress website maken, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Inmiddels ben je wel al zo veel dat je weer dat WordPress de meest gebruikte pagebuilder ter wereld is, maar verder heb je geen flauw idee hoe dit er dan moet komen uit te zien.

In de blog post leer ik je in 15 handige stappen om je eigen WordPress website te maken. Is het moeilijk om zelf een website te maken? Nee, ook jij kan dit zelf leren. Deze post gaan jou er bij helpen om alle stappen te doorlopen. Om het gemakkelijk en overzichtelijk te houden, raad ik je ook aan om daadwerkelijk alles stap voor stap uit te voeren. Dan volgt de rest namelijk vanzelf en voorkom je hiermee de meest gemaakte fouten.

Registreer je domeinnaam

Voordat jij je domeinnaam kunt registreren, moet je kiezen voor een goed hostingbedrijf. Ik werk graag met Namehero. Daar kan jij je domeinnaam laten registeren. Denk er goed over na hoe je wilt dat jouw domeinnaam eruit zien. Je wilt dat deze niet alleen geschikt is voor dit moment, maar ook in de toekomst. De ideale domeinnaam is makkelijk te schrijven en heeft dus het liefst ook geen streepjes tussendoor.

Kies je hostingpakket

Na het aanmaken van jouw domeinnaam, kies je het hostingpakket dat bij je past. Zorg hierbij dat je kiest voor het WordPress hostingpakker. Voor velen zal het starter pakket voldoende zijn voor een succesvolle website. Bij Namehero is het ook mogelijk om meerdere websites onder 1 pakket te laten vallen, dus denk jij in de toekomst meerdere websites te willen hebben, dan kan pakket “plus” wellicht voor jou een betere keuze zijn. Tussentijds opschalen kan natuurlijk altijd.

WordPress website te maken

Installeer WordPress

Je hebt gekozen voor WordPress hosting. Deze moet nog wel even apart worden geïnstalleerd. Met een druk op de knop zet je WordPress op jouw website. Vervolgens kan jij direct je website titel, thema en sub titel kiezen. Dit hoef je niet direct te doen. Als je eenmaal bent ingelogd op WordPress kan je dit nogmaals aanpassen.

Kies wel voor Https:// op het begin van je domeinnaam. Dan bezit je website over een SSL certificaat die zorgt voor extra beveiliging.

Om een WordPress website te maken met Elementor

Eén van de eerste dingen die ik installeer bij een nieuwe website in mijn favoriete pagebuilder Elementor Pro. Ik raad je aan ditzelfde te doen, want het maakt het veel eenvoudiger om een WordPress website te maken. Met Elementor Pro heb je volledige vrijheid bij de opmaak van je menu en pagina’s. En je pagina’s worden direct responsieve gemaakt (Goed leesbaar op verschillende devices).

Hoe installeer je Elementor op een WordPress website?

Om te beginnen ga je de gratis Elementor plugin toevoegen aan je website. Dit doe je bij Plugins/Voeg nieuwe toe. Zorg dat je plugin geactiveerd is nadat je hem hebt geïnstalleerd. Dan wordt het tijd om Elementor Pro toe te voegen. Dat doe je daar naar deze link te gaan.

Kies een thema

Na het installeren van Elementor, wordt is het tijd voor de volgende stap om je WordPress website te maken. Dat is het kiezen van een thema. Een thema is eigenlijk de vormgever van je website. Als je geen Elementor zou gebruiken, dan kan jij binnen de “regels” van dat thema jou website maken. Je snapt misschien dat dit erg beperkend kan werken. Dat is de reden waarom ik kies voor een andere pagina builder.

Belangrijk is wel dat je een thema kiest dat goed aansluit bij het gebruik van Elementor, anders krijg je problemen op je website. Een thema dat ik je zou aanraden om te gebruiken om je WordPress website te maken, is Astra of Hello. Het thema Astra raadt ik je zeker aan wanneer je er voor kiest om alleen de gratis plugin van Elementor te kiezen, aangezien deze een eigen menu builder heeft.

Het thema Hello geeft je volledige vrijheid in je ontwerp en is speciaal gemaakt voor Elementor. Daarom is deze alleen aan te raden met het gebruik van Elementor Pro. Want daar hebt je veel meer keuze mogelijkheden bij.

Algemene settings

Het makkelijkste is om gelijk jouw kleuren en lettertypes goed in te stellen. Op die manier hoef je minder te zoeken en minder vaak de kleuren aan te passen. Deze actie scheelt jou op de lange termijn erg veel werk. Ook als jij in de toekomst besluiten toch net een ander lettertype te willen, kan je deze hier gemakkelijk aanpassen en alle pagina’s veranderen automatisch mee.

Het kiezen van kleuren en lettertypes behoren tot één van de meest gemaakte fouten bij het maken van een website. Lees hier waarom.

Al je kleuren en lettertypes kan je aanpassen in de Site Instellingen van Elementor.

Maak pagina’s aan om je WordPress website te maken

Nu ga jij jou website body geven door je pagina’s aan te maken. Je wilt natuurlijk een goede homepagina, maar een contact pagina is het minimale wat je nodig hebt. Welke pagina’s wil jij nog meer om jouw WordPress website te maken? Als je een goed hulpmiddel zoekt om je hierbij te helpen, is mijn Succesvolle Website Werkboek misschien een goede optie voor je.

Nieuwe pagina’s maak je gemakkelijk aan op je WordPress Dashboard.

Maak een menu aan

Aan de hand van jouw nieuwe gemaakte pagina’s, kan je nu jouw menu op orde gaan brengen. Ga hiervoor in je dashboard naar Weergave – Menu. Hier kan je aangeven welke pagina’s jij wilt laten zien bij jouw menubalk. Probeer dit overzichtelijk te houden.

Hoe de locatie van je menu moet worden ingesteld, dat zal afhangen waar je gebruik van maakt. Bij Elementor Pro kan jij je eigen menu volledig ontwerpen als je gaat naar de Thema bouwer en vervolgens naar menu.

Denk ook aan het maken van je footer.

Maak pagina’s aan

Nu ga jij jou website body geven door je pagina’s aan te maken. Je wilt natuurlijk een goede homepagina, maar een contact pagina is het minimale wat je nodig hebt. Welke pagina’s wil jij nog meer om jouw WordPress website te maken? Als je een goed hulpmiddel zoekt om je hierbij te helpen, is mijn Succesvolle Website Werkboek misschien een goede optie voor je.

Nieuwe pagina’s maak je gemakkelijk aan op je WordPress Dashboard.

Maak een menu aan

Aan de hand van jouw nieuwe gemaakte pagina’s, kan je nu jouw menu op orde gaan brengen. Ga hiervoor in je dashboard naar Weergave – Menu. Hier kan je aangeven welke pagina’s jij wilt laten zien bij jouw menubalk. Probeer dit overzichtelijk te houden.

Hoe de locatie van je menu moet worden ingesteld, dat zal afhangen waar je gebruik van maakt. Bij Elementor Pro kan jij je eigen menu volledig ontwerpen als je gaat naar de Thema bouwer en vervolgens naar menu.

Denk ook aan het maken van je footer.

Maak een webshop aan

Nadat je besloten hebt een WordPress website te maken, is het ook belangrijk om te besluiten of je ook online betalingen wilt kunnen innen. Misschien heb je een enkel product of dienst wat je wilt kunnen verkopen of misschien zijn het meerdere items die je te koop wilt aanbieden. In beiden gevallen kan je gratis Woocommerce installeren op je WordPress website.

Je doet dit door een nieuwe plugin te installeren. Vervolgens zal Woocommerce je vragen om een koppeling te maken met een online bank account. Ik gebruik hier zelf Mollie voor.

Als je slecht een paar diensten aanbied, is wellicht het werken met Plug & Pay interessant voor je. Dit is een kassasysteem was eenvoudig te koppelen is. Deze is wel betaald, maar biedt een veel hoger conversie ratio. Dus dat kan de investering wellicht waard zijn.

Handige plugins om een WordPress website te maken

Er zijn een aantal toevoegingen die je WordPress website een stuk functioneler maken.

Updraft plus

Het is altijd handig om een back-up te hebben van je website mocht er eens iets verkeerd gaan. De plugin Updraft plus is hiervoor een goede aanrader. Deze is gratis te downloaden. Leer jezelf aan een back-up te maken voordat je al je plugins gaat updaten.

Contact Form 7

Wil je dat jouw bezoekers je eenvoudig een bericht kunnen sturen? Dan is een contact formulier plaatsen een goede oplossing. De gratis plugin Contact Form 7 biedt je genoeg mogelijkheden voor het inzamelen van de gegevens die je nodig hebt. En het is makkelijk op je website te plaatsen door deze plugin te downloaden.

Mailblue

Start zo vroeg mogelijk met het verzamelen van e-mail adressen. Of dit nu is door het aanbieden van een nieuwsbrief of een gratis download. Mailblue is een gebruiksvriendelijk emailsysteem in het Nederlands. Maak gemakkelijk je eigen funnel en verstuur je eigen nieuwsbrieven.

Het makkelijkste is om een inschrijfformulier aan te maken in Mailblue en deze op je WordPress website te zetten.

Wordfence

Voor extra beveiliging op je website, kan je de plugin Wordfence gebruiken.

Aanmelden bij Google Analytics

Eenmaal een website, dan wil je natuurlijk ook in de gaten houden of je bezoekers krijgt op je website. Dat kan je doen met Google Analytics. Je kan hier simpelweg je website aanmelden en Google verzameld de gegevens voor je in.

Zoekmachine optimalisatie

Wil je gevonden worden in de verschillende zoekmachines, dan is het raadzaam hier een goede plugin voor te gebruiken. Zelf maak ik gebruik van RankMath om al  mijn pagina’s goed mogelijk te optimaliseren voor zoekmachines. Een voordeel van deze plugin: De gratis versie is al heel gaaf, maar met de betaalde versie kan je nog veel meer. En het zorgt er echt voor dat je sneller en hoge in Google komt te staan.

Vond je dit stappenplan om een WordPress website te maken behulpzaam, maar zou je net wat meer diepgang en hulp willen? Dan is mijn cursus Zelf Een Website Maken misschien iets voor jou. Aan de hand van kant en klare filmpjes leer jij hoe je zelf binnen een paar dagen je eigen website online hebt staan. Kijk nu hier voor de mogelijkheden.

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *