9 dingen die ik had willen weten voordat ik begon met het maken van een website voor mijn bedrijf

website voor mijn bedrijf

Dat ik mijn eerste website maakte, is lang geleden. Het was toen ik mijn eerste bedrijf in de paarden begon. Dit was nog voor WordPress, internet op telefoons en social media. Het is onnodig om te zeggen dat een website toen heel anders gemaakt werd dan tegenwoordig. En toen was de website voor mijn bedrijf alleen nog maar een visite kaartje. Niks meer dan dat. Een website zoals toen, zal niet meer werken.

Toen ik jaren laten een switch maakte in mijn leven  en wilde starten met een andere onderneming, was er al WordPress. Nu moest je website goed zichtbaar zijn op een mobiele telefoon om succesvol te worden. Een simpele statische pagina, werkt niet meer. Daarom moest ik gaan bijleren over wat wel het succes van een goede website maakt. In deze blog  ga ik het hebben over de dingen die ik had willen weten voordat ik begon met het maken van een website voor mijn bedrijf.  Zodat jij er je voordeel mee kan dan en gelijk goed van start kan gaan.

Wie is mijn ideale klant voor de website voor mijn bedrijf?

Dit is de belangrijkste vraag die ik mezelf had moeten stellen toen ik begon aan een website voor mijn bedrijf. De belangrijkste vraag die ik mezelf had moeten stellen voordat ik wat dan ook ging doen voor mijn bedrijf. Nooit eerder heb ik echt het belang van deze vraag begrepen en vermeed ik hem maar een beetje, zoals velen startende ondernemers met mij.

Maar je maakt je website niet voor jezelf. Het is een uitnodiging voor je ideale klant om bij jou jouw geweldige service te komen kopen. Dus als jij niet weer wie jouw ideale klant is, kan je nog zoveel actie ondernemen. Maar als jij oranje op al je pagina’s mooi vind, en jouw ideale klant er een grote hekel aan heeft, begrijp je dan dat de kans zeer klein is dat deze klant bij jou gaat worden?

Naast een uitgebreid omschreven klantenprofiel, zijn er een aantal vragen die van belang waren voor een website voor mijn bedrijf.

Welke kleuren vinden ze mooi?

Dit lijkt misschien een zeer onbelangrijke vraag wanneer je er in eerste instantie over na denkt, maar kleur is best wel bepalend op de website voor mijn bedrijf. Het laatste wat je wilt doen, is jouw bezoekers af te schrikken met een kleur die totaal niet overeen komt met de voorkeur voor jouw ideale klant. Als jouw klant van rust houdt, is kiezen voor knal oranje niet helemaal passend. Dan denk je eerder aan een rustige kleur als blauw. Maar houdt jouw klant van bold moves en zichzelf profileren, dan mag jij ook zeker laten zien dat jij hier de gemaakte persoon voor bent.

Welk lettertype spreekt ze aan?

Ik hou best van mooie lettertypes op de website voor mijn bedrijf, maar een lettertype moet bovenal leesbaar zijn op alle soorten devices! Want niemands ideale klant zit erop te wachten dat ze moeten gokken wat jij geschreven hebt. Als je dat in je achterhoofd houdt, kan je keuzes gaan maken. Wil jouw bezoeker graag een sierlijke of zakelijke uitstraling? Ga niet perse voor wat er van je verwacht wordt in jouw business, maar ga af op jouw bezoekers. Zo passend kanten die een strakke zakelijk website willen hebben, niet bij mijn bedrijf. Wel degene meer van hun eigen missie willen laten zien.

Welke vibe is uitnodigend?

De algehele uitstraling is belangrijk. Het is de uitnodiging voor mijn bedrijf en het eerste waar mensen op af komen bij een website voor mijn bedrijf. Waar is jouw ideale klant naar opzoek? Welke connectie wil hij/zij met jou maken? Iemand die digital nomad wil worden zal niet snel kiezen voor een business coach die strak in het pak werkt, maar wel voor iemand die zelf deze uitstraling heeft. Welke uitstraling is jouw ideale klant naar opzoek bij jou? Laat hierbij eens een toffe fotoshoot maken bijvoorbeeld.

Welke product biedt ik aan op de website voor mijn bedrijf?

Het lijkt misschien een voor de hand liggende vraag, maar de meeste startende ondernemers hebben een vaag aanbod. Zelf denken ze misschien dat het duidelijk is, maar voor de buitenwereld vaak niet. Dit was voor mij niet anders. Waarom? Omdat ik iedereen wel wilde helpen en als ik dan geen vastomlijnde beschrijving geef, kan mijn aanbod van alles betekenen. Datgene wat passend is voor mijn klant. Tenminste, dat dacht ik. Maar hierdoor werd mijn aanbod onduidelijk. Zeg nou eens eerlijk. Koop jij weleens bij iemand die zijn product vaag aanbiedt, of koop je graag bij iemand die weet waar hij over praat?

Wat is de klantenreis op de website voor mijn bedrijf?

Wanneer een bezoeker op je website komt, neem je die mee op reis. Op een reis die er voor gaat zorgen dat ze uiteindelijk hun geld bij jou willen investeren door jouw dienst/product te kopen. Want is jouw bezoeker gelijk klaar om bijvoorbeeld € 1000,- bij jou te investeren? Waarschijnlijk niet, dus je wilt je bezoeker meenemen op deze reis. Hoe? Door het schrijven van blog, een gratis weggever, goedkopere producten, een goede sales pagina, email marketing etc. Er is geen juist antwoord, maar wel een passend antwoord voor jou. Heb jij hier weleens over nagedacht?

Welke actie wil ik dat bezoekers graag gaan nemen?

Toen ik mijn eerste website ooit maakte, namen bezoekers nog geen andere actie dan je bijvoorbeeld een e-mail te sturen om contact met je op te nemen. Nu kan jij je bezoekers nog veel meer laten doen op de website voor je bedrijf. Je kan er zelfs verkopen zonder dat ze moet jou persoonlijk contact hoeven te hebben. Je website wordt op deze manier je grootste marketing tool. En deze actie is anders bij elke pagina. Bij elke pagina die je maakt (of laat maken) vraag jij jezelf af, welke actie wil ik dat mijn bezoeker hier neemt?

Hoe kan ik e-mails gaan verzamelen?

Ongetwijfeld heb je weleens gehoord over het laten groeien van jouw email lijst. Maar hoe wil je dit gaan doen? Het verzamelen van e-mails is vaak het eerste contact tussen jou en bezoeker. Hier kijk je ook weer naar je ideale klant. Wat vinden zij fijn om als eerste met jou in contact te komen? Heb je een gratis e-book, een webinar? Waarvoor zijn zij bereid om hun emailadres aan jou te geven? Zorg er altijd voor dat je een inschrijfmogelijkheid hebt op jouw website voor mensen om hun email achter te laten. Dat is laagdrempeliger dan jou persoonlijk een email te moeten sturen op de website voor je bedrijf.

Welke tool wil ik gaan gebruiken?

Misschien heb je al weleens gekeken naar de manieren die er zijn om een website te (laten) maken. Die zijn er talloze. Jaren geleden zou ik geen idee hebben gehad waar ik zou moeten beginnen als iemand mij hier niet bij had geholpen. En nu nog wordt je overspoeld met de mogelijkheden. Vaak zijn het builders die claimen snel en goedkoop te zijn. Het tegendeel is vaak waar. Hier kan je daar meer over lezen.  

Hoe werkt WordPress?

WordPress is de tool die ik ben gaan gebruiken voor de website voor mijn bedrijf. En dat zou ik iedereen aanraden om te doen. Want deze meest gebruikte builder te wereld, stelt jou is staat om een volledig nieuwe website te ontwerpen. Er zitten (bijna) geen beperkingen aan en dat terwijl je hem gratis kan gebruiken. Maar WordPress is minder handig dan de gemakkelijke builders. Dat is waarom veel beginners hem overslaan. Gelukkig hoeft het niet zo moeilijk te zijn met deze Ultieme gids om een WordPress website te bouwen.

Hoe kan ik gemakkelijk mooie responsieve pagina’s maken voor de website voor mijn bedrijf?

Een website moet tegenwoordig op alle devices goed te lezen zijn. Denk aan telefoon, laptop en tablet. Om goed vindbaar te zijn in zoekmachines, is dit het minste waar jouw website aan moet voldoen. En denk er zelf maar eens over na. Zit ook jij niet het meest op internet vanaf je telefoon? Om er voor te zorgen dat dit gemakkelijk gaat, raadt ik je aan om een goede pagebuilder te nemen voor WordPress. Zelf werk ik het liefst met Elementor Pro.  Dan hoef je iedere keer de pagina maar 1 keer te maken en dit slimme programma zet het zelf om voor de verschillende apparaten. Jij hoeft alleen nog even te checken.

Wil je weten welke tools ik nog meer gebruik voor de website voor mijn bedrijf? Kijk dan hier.

Hoe krijg ik bezoekers op mijn website?

Inmiddels zijn er 1 miljard websites ter wereld. De kans dat iemand “zo maar” op je website komt, is al wel even geleden. Om succes te hebben met je website, moet je vindbaar zijn. Vindbaar in zoekmachines, social media, etc. Zeker voor zoekmachines is het handig om hier gelijk goed over na te denken. Waar bevinden jouw bezoekers zich? Ga daar mee aan de slag. Verdiep je eens in SEO (Search Engine Optimalisation) om optimaal gebruik te maken van jouw website op het internet.

Voordat ik begon met het maken van een website voor mijn bedrijf, had ik zo veel vragen. En zonder goede hulp was ik er nooit uitgekomen. Welke vragen heb jij nog?

Of wil je meer weten over de start van je website? Vraag dan mijn Succesvolle Website werkboek aan.

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *