15 WordPress tips die jouw leven makkelijker maken

WordPress tips

WordPress is een zeer aan te raden tool voor wanneer jij jouw website gaat maken. Maar veel mensen vinden het te ingewikkeld om mee te werken. Daarom schreef ik deze blog met WordPress tips om veel meer plezier een gemak te hebben wanneer jij je website gaat maken.

Table of Contents

1. Gebruik Elementor als pagebuilder

Wanneer je een website gaat maken in WordPress, kan jij je website maken in een WordPress thema. Maar deze zijn vaak beperkt aanpasbaar en zorgen ervoor dat jij geen vrijheid hebt wat betreft het ontwerpen van je website. Daarom hou ik er van om een extra pagebuilder te gebruiken.

Elementor Pro is daarin mijn favoriet. Hiermee bouw je gemakkelijk een goed uitziende website en maak je hem responsive. Doordat je bouwt aan de voorkant (dus zonder code) is Elementor veel geschikter voor de beginnende website bouwer.

2. Kies een thema die goed past bij je pagebuilder

Om in WordPress te werken moet je altijd een thema kiezen. Kies hiervoor een thema die goed passend is met de pagebuilder die je gebruikt. In het geval van Elementor Pro gebruik ik vaak het thema Astra of Hello. Beiden zijn goed te gebruiken in combinatie met Elementor.

Het thema Hello is zelfs speciaal voor deze page builder gemaakt. Het stelt je er toe in staat om een volledig nieuw design te maken. Wel handig om te weten is dat je hiervoor de betaalde versie van Elementor nodig hebt. Anders wordt het moeilijk om bijvoorbeeld een menu en een footer aan te maken. Beiden zijn toch best belangrijk voor je website.

Voor meer WordPress tips: Het Ultieme stappenplan om een WordPress website te maken

3. Verwijder thema’s en plugins die je niet gebruikt

Vooral wanneer je net je website hebt geïnstalleerd wil je nog wel eens meerdere thema’s uitproberen om te kijken hoe ze eruit zien. Maar deze blijven dan gedownload op je pagina staan. En dat maakt je site trager.

Houdt je website zo schoon en netjes mogelijk door niet gebruikte thema’s en plugins te verwijderen. Op die manier voorkom je een hoop problemen en blijft je website sneller werken. Dat is voor al je bezoekers en zoekmachines dan weer mooi mee genomen.

4. Gebruik zo min mogelijk plugins

Voor een goed werkende website heb je geen talloze plugins nodig. Soms kom ik weleens websites tegen die uit zo veel plugins blijken te bestaan, dat ik me niet kan voorstellen dat de maker zelf nog weet waar ze allemaal voor zijn. Hoe meer plugins je begruikt, hoe meer kans je hebt op een error tijdens een update. En zie dan meer eens het probleem te vinden.

Eén van de beste website tips: houdt je website overzichtelijk en simpel. Te veel plugins maakt je website trager. En je hebt er maar een paar nodig om jouw bezoekers de ultieme klanten ervaring te geven. Dat is toch waar het uiteindelijk om draait.

5. Contact informatie

Het duidelijk zichtbaar hebben van je contact informatie wekt vertrouwen op. Dit is vooral voor webwinkels het geval. Maar ook zeker voor dienstverlenende ondernemers. Mensen willen niet lang opzoek zijn om uit te vogelen hoe ze contact met je kunnen opnemen. Zorg daarom voor een goede contact pagina met een adres, email en misschien een telefoonnummer.

Als je een contact formulier toevoegt, zorg er dan ook voor dat deze goed werkt. Het gebeurt nog weleens dat de formulieren ingevuld worden, maar niet aankomen op plaats van bestemming en dat is zonde.

6. Maak een goede footer

Ook je footer is een goede plek om je contact informatie te plaatsen. Op deze manier hoeven bezoekers helemaal niet moeilijk te doen. Maar in je footer moet ook nog andere informatie te vinden zijn. Denk hierbij aan algemene voorwaarden en een privacy verklaring. Verzend jij daadwerkelijk spullen? Plaats hier dan ook jouw verzendinformatie.

Andere opties die je zou kunnen toevoegen aan je footer zijn links van pagina’s waar je denkt dat mensen snel naartoe willen scrollen. Bijvoorbeeld blog categorieën. Dit is wel voornamelijk van toepassing wanneer je een grotere website hebt met meerdere pagina. Dan maak je het zoeken wat aangenamer en makkelijker.

7. Rankmath SEO plugin

Ik gebruik graag een goede plugin om te helpen bij de SEO (Search Engine Optimalisation) van een website. De plugin die in graag gebruik is de Rankmath SEO plugin. Deze plugin geeft je tips over hoe jij je blog en andere pagina’s zo goed mogelijk inzet om beter vindbaar te worden in zoekmachines.

Wanneer je bijvoorbeeld een blog schrijft staan er naast je pagina tips met verbeter punten. Zo kan je ook een goed zoekwoord instellen per blog post of pagina. Hierdoor is de plugin zeer gebruiksvriendelijk voor vrijwel iedereen.

Meer WordPress tips over de tools die ik gebruik: 8 Tools voor het maken van een website

8. Nette snippet voor zoekmachines

Een ander voordeel van de Rankmath SEO plugin is dat je hiermee ook kunt instellen hoe jouw zoekresultaten in een zoekmachines eruit komen te zien. Je optimaliseert de links, titels en de beschrijving die bij de pagina komt te staan.

Hiermee voorkom je dat een zoekmachine lukraak een stukje tekst van jouw pagina plukt die vrijwel niks met het onderwerp te maken heeft. Hierdoor vergoot je jouw kans dan mensen klikken op jouw website.

Denk maar eens na welke website je zelf aanklikt. In veel gevallen zal dat zijn de website waarbij je bij voorbaat al duidelijk ziet dat de informatie waar je naar opzoek bent, al zichtbaar is.

9. Afbeeldingen

Eén van de grootste gemaakte fouten bij websites zijn de afbeeldingen. Deze worden vaak toegevoegd zonder een passende titel en dat is zonde. De titel en de Alt-tag van de afbeelding kunnen gevonden worden in zoekmachines. Het is daarom van belang dat jij hier de juiste benaming aan geeft.

En voeg je een afbeelding toe aan een blog post? Geef deze dan een Alt-tag waarin het zoekwoord van jouw blog staat. Zo draag je bij aan extra vindbaarheid. Je hoeft echter niet aan alle afbeelding een titel toe te voegen.

10. Regelmatig updaten

Om er voor te zorgen dat jouw website goed blijft werken, is het van belang dat je regelmatig updates runt. Elke plugin krijgt één keer in de zoveel tijd een update. Dat is voor de één vaker dan de ander. Voor mijn klanten run ik maandelijks een update.

Let hierbij wel op of er waarschuwingen bij staan. Soms kan het voorkomen dat een nieuwe update een error geeft met een andere plugin. Hier kan je echter niet altijd zeker van zijn, maar als er een waarschuwing bij staat kan je hier zeker vanuit gaan.

11. Woocommerce

Voor veel bedrijven is het gemakkelijk als ze ook online betalingen kunnen ontvangen. Dat kan door bijvoorbeeld de plugin Woocommerce te installeren. Je website krijgt dan zijn eigen shop pagina. Dit is handig als je specifieke producten verkoopt, maar ook als je bepaalde diensten verkoopt waarvoor je wil dat klanten direct kunnen afrekenen.

Om daadwerkelijk betalingen in ontvangst te kunnen nemen, moet je Woocommerce koppelen aan een betalingssysteem. Denk hierbij aan Mollie, Klarna of Stripe. Kijk eerst goed na welke voor jou de voordeligste keuze is. Ze zijn allemaal gratis in gebruik. Je betaald een percentage wanneer er iets op je website wordt verkocht.

12. Plug & Pay

Lever jij diensten (of een aantal fysieke producten) dan raad ik je aan eens te kijken naar het kassasysteem Plug & Pay. Met dit systeem bouw jij een optimale kassa pagina in een handomdraai en kan je zelfs makkelijk kassakoopjes en upsells toevoegen. Om gebruik te kunnen maken van Plug & Pay moet je een maandelijkse fee betalen. Je kan zelf bepalen of dit de moeite waard is voor jou. Wanneer je dit kassasysteem gebruikt, heb je Woocommerce eigenlijk niet meer nodig.

13. Beveiliging

Hoe belangrijk is het om je website te beveiligen? Er zijn steeds meer hackers actief en je kan er dus ook echt vanuit gaan dat er wordt geprobeerd in te breken op jouw WordPress website. Een originele gebruikersnaam en een nog unieker wachtwoord zijn natuurlijk je eerste beveiliging.

Denk eraan dat hoe makkelijker het wachtwoord is om voor jou te onthouden, hoe makkelijker het is voor iemand om te kraken. Vermijd als gebruikers naam het woord Admin, want dit is één van de meest voorkomende gebruikersnamen. Ook hackers weten dit.

Om verdere beveiliging aan je website toe te voegen, is de plugin Wordfence wel een aanrader. Deze geeft waarschuwing en tips om je website veiliger te maken. Daarbij zorgt het voor extra beveiliging.

14. Pagina’s instellen

Als je eenmaal live wilt gaan met je website, is het van belang dat je de pagina’s goed instelt. Je hebt natuurlijk een goede volgorde aangemaakt in het menu, maar je wilt ook dat bij het openen van de website, de juiste pagina voorop komt te staan. Daarom is het van belang dat je altijd een statische home pagina instelt in de costumizer. Je kan hier ook een pagina instellen waarop je al je blog post zichtbaar laat zijn.

Meer WordPress tips: 9 dingen die ik had willen weten voordat ik mijn eerste website maakte

15. Back-up maken

Maak regelmatig een back-up van je website. En die dit vooral wanneer je gaat updaten. Je weet nooit wanneer een nieuwe update roet in het eten gooit. En als je een beetje pech hebt, ben je ineens je halve website kwijt. Zorg er daarom altijd voor dat je een back-up maakt. Een plugin die ik hier voor gebruik is Updraftplus.

 

Welke van deze tips had jij het meeste aan en ga jij toevoegen aan jouw website?

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *