Website begrippenlijst: 14 website termen uitgelegd

website begrippenlijst

Daar zit je dan als ondernemer. Je hebt besloten dat je een website wilt laten maken, maar na een beetje research wordt jij al helemaal gek van alle onbekende termen die je om de oren vliegen. Daarbij heb je ook geen idee waar je nou goed aan doet, want jij hebt nog nooit eerder met dit bijltje gehad. Speciaal voor jou heb ik daarom deze website begrippenlijst gemaakt zodat jij je in ieder geval niks wijs hoeft laten te  maken.

De basis website begrippenlijst

Welke begrippen kom je tegen als je voor de eerste keer om tafel gaat zitten met een webdesigner?

Domeinnaam – Je website begint met de door jou gekozen domeinnaam. Dit is vaak jouw (bedrijfs) naam met daarachter .nl of .com. Deze domeinnaam is niks anders dan de benaming van je website en je kan hem al voor een paar euro laten registreren. Vaak betaal je een jaarlijks abonnement om eigenaar te blijven van jouw domeinnaam.

Webhosting – Dit is de tweede basis van jouw website. Webhosting is eigenlijk een stukje geheugen wat jij koopt op het internet zodat jouw website daar kan wonen. Bij veel webbouwers gaat dit naar hun eigen account, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een eigen webhost uit te kiezen.

WordPress – Eén van de meest bekende uit de website begrippenlijst is WordPress. WordPress is het meest gebruikte systeem te wereld om hier een website van te maken. Het is eigenlijk je basis programma en veel webhosters bieden het aan bij hun service.

Blog pagina – De blog pagina op je website is bedoelt voor (nieuws) berichten. Het bericht dat je nu leest is ook een deel van mijn blog pagina. Je blog is voor content wat je graag met je volgers wilt delen zonder dat je ze direct iets wil verkopen. Het is dus anders dan een gewone pagina.

Branding – Branding is de uitstraling die jij wilt zijn als bedrijf. Dit gaat verder dan alleen het kiezen van kleurtjes en lettertypes. Maar ook wie jij bent als uitstraling en hoe je praat tegen je klanten.

Sales pagina – De sales pagina of te wel sales pagina is een pagina die helemaal gericht is op het verkopen van jouw product. Idealiter zie je op deze pagina ook geen menu balk. Alleen knoppen waarmee je het product kan aanschaffen. Je hebt ze vast weleens gezien.

Landingspagina – Een ladingspagina is eigenlijk hetzelfde als een sales pagina, maar in een andere term. Toch kan een landingspagina ook bedoelt zijn om mensen zich bijvoorbeeld in te laten schrijven voor jouw gratis weggever.

Pagebuilder – Vaak wordt er in WordPress gebruik gemaakt van een pagebuilder om jouw pagina’s een mooie uitstraling te geven. Dit maakt het bewerken gemakkelijker en meer toereikender.

De website begrippenlijst voor gevorderden

Al snel kom je moeilijkere begrippen tegen als het aankomt op jouw website. Soms denken met dat je een website binnen twee uurtjes gemaakt kan hebben, maar een goede website doe je wel iets langer over. En alle onderstaande begrippen maken een onderdeel uit van jouw website.

SEO – Of te wel, Search Engine Optimalisation. Dit heeft alles te maken met jouw vindbaarheid in zoekmachines. Vaak wordt je al snel gevonden op jouw (bedrijfs) naam maar minder snel op zoektermen die echt van belang zijn. Dit is niet iets waar jij je direct druk om hoeft te maken, maar het wel in je achterhoofd te hebben. Het schrijven van blogs is bijvoorbeeld hoe jij beter gevonden kan gaan worden in zoekmachines.  

Plugin – Je WordPress website wordt gebouwd met verschillende plugin’s. Dit zijn eigenlijk allemaal afzonderlijk kleine programmaatjes die samen jouw website toch een mooi geheel vormen. Deze moeten regelmatig worden geüpdatet om jouw website goed werkend te houden.

Backup – Het maken van een backup is erg belangrijk tijdens het updaten. Mocht er ergen een fout ontstaan op je website heb je altijd nog een backup versie.

SSL – De volledige benaming (Secure Sockets Layer) mag je direct weer vergeten. Een SSL certificaat koop je bij de webhost en dit zorgt ervoor dat jouw website een extra beveiliging krijgt. Het is heel makkelijk om te kijken of jouw website deze beveiliging heeft. Nu hoort jouw website te beginnen met HTTPS in plaats van HTTP.

Privacy verklaring – Iedere website die contact gegevens inzamelt, ook via een contactformulier, moet voldoen aan de privacy wetgeving. Hierin omschrijf je hoe je om gaat met jouw klant gegevens en waar je ze voor gebruikt.

Thema – Wanneer je begint in WordPress, begin je met een thema. Dit thema is je standaard fundering van de website en zorgt voor het beginnende uiterlijk en functionaliteit van je website.

Ik hoop deze deze website begrippenlijst zinvol voor je is. Mis jij nog een term waar je graag meer over wilt weten? Plaats deze dan hieronder zodat ik hem aan de lijst kan toevoegen.

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *