Een kijkje achter te schermen bij een hooggevoelige ondernemer

Hooggevoelige ondernemer

Al jaren ben ik ondernemer en ik ben hooggevoelig, ook wel HSP. De een heeft niks met het andere te maken. En toch ook weer wel. Want naast hoog gevoeligheid heb ik ook nog te maken met lichamelijke klachten. En deze combinatie met elkaar zorgt ervoor dat ik het anders moet aanpakken in mijn onderneming. Want het brengt zeker zijn obstakels met zich mee. In deze blog deel ik waar ik als hooggevoelige ondernemer tegenaan loop en hoe ik hier mee om ga.

Gezondheid voorop als hooggevoelige ondernemer

Voor mij staat mijn gezondheid voorop. Dat is een kracht van mij want het heeft me ver gebracht. Er waren tijden dat ik veel pijn had en nauwelijks nog rechtop kon staan. Inmiddels kan ik lange afstanden lopen met een rugzak. Maar het leverde ook een beperking in mijn onderneming. Want ik wilde wel zorgen dat er geld binnen zou komen, maar dat mocht niet ten koste gaan van mijn gezondheid. En als je dan helemaal in je eigen tijd wilt werken zonder aan vaste afspraken te zitten, vallen er toch wel wat dingen af. Ik moest helemaal buiten de gebaande paden van wat ik kende.

Doen wat werkt voor jou

Als jij een onderneming wilt starten wanneer je HSP hebt, is het belangrijk dat je een bedrijf gaat runnen dat werkt voor jou. Ik vind veel dingen leuk om te doen en ik leer ook snel. Het belangrijkste was dat ik het kon aanpassen bij de levensstijl die ik nodig heb en dan nog genoeg mensen kan gaan helpen. Voor mij werd een online onderneming waarbij ik websites maak. Dat kan ik helemaal inrichten naar mijn eigen tijden en toch nog steeds kan ik mensen helpen.

Balans houden

Een goede werk/leef balans is iets waar in deze tijd veel over gesproken wordt. En ik denk dat deze balans voor iedereen anders is, want ieder persoon zit nou eenmaal anders in elkaar. Persoonlijk raak ik snel overprikkeld. Daarom heb ik tijd nodig om de dingen te kunnen verwerken. En liever besteed ik meer tijd aan mijn dieren en dagelijkse beweging dan dat ik alsnog alleen maar achter een beeldscherm zit. Voor mij ligt die grens op 4 uur werken per dag. En om dat gegeven bouw ik mijn bedrijf.

Ook helpt het als ik regelmatig even afstand neem. Ik loop even weg achter mijn beeldscherm en ga compleet iets anders doen voor een paar minuten. Hierdoor blijf ik niet malen met alle werkzaamheden die gedaan moeten worden.

Het maken van een planning als hooggevoelige ondernemer is hierbij belangrijk en ook trouw zijn aan jezelf. Ik ga nooit door als ik denk dat ik me toch nog goed voel. Want nu kan het me misschien een goed gevoel geven, maar dat kan een paar uur later heel anders zijn. En het is ook grappig om te zien hoe de energie van mijn bedrijf zich hier bij aan past.

Zichtbaar durven zijn als hooggevoelige ondernemer

Dat zichtbaar zijn is voor mij ook een dingetje. Als je begint met online ondernemen hoor je zoveel verschillende verhalen over wat en hoe je zo snel mogelijk je bereik kunt laten groeien op social media. Je moet long term content, je moet short term content en dan ook nog eens op alle kanalen zichtbaar zijn. Maar ja, hoe doen? Dat heb ik me vaak afgevraagd want, na 5 minuten op social media zat mijn hoofd al helemaal bom vol van alle prikkels en had ik geen idee meer waar ik zelf over wilde posten.

Het was niet dat ik niet bereid gezien wilde worden op camera. Het had meer te maken met de totale overweldiging die ik hierbij voelde. Dit veranderde toen ik met een business coach ging werken die het in kleine stapjes voor mij uitstippelde. Plotseling werd mijn boodschap en ook het gemak waarmee ik postte veel gemakkelijker. En dan is het een kwestie van volhouden. Ik probeer hierbij ook niet mezelf helemaal te overstelpen met verschillende media. Beter een paar goed doen dan overal aanwezig willen zijn.

Ik hoop dat ik je een beetje een beeld heb kunnen geven van hoe ik omga met de obstakels in mijn onderneming. Waar loop jij het meeste tegenaan?

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *