Hooggevoelige ondernemer: De ultieme gids

hooggevoelige ondernemer

Ben jij hooggevoelig en ben je ondernemer? Of misschien wil je dit gaan worden? Dan kan het zijn dat jouw manier van werken net iets anders is dan die van de meeste anderen. In deze blog geef ik je daarom waardevolle tips over hoe jij als hooggevoelige ondernemer niet overspoelt hoeft te raken door alles wat je meemaakt in je onderneming.

Het kan soms best overweldigend zijn het runnen van een onderneming. Zeker als je dan ook nog hsp bent. Je raakt veel eerder overweldigd door alle energieën die je oppikt van je klanten. En als je niet oppast blijf je hier nog uren over doormalen. Maar gelukkig hoeft het niet zo moeilijk te zijn, als je maar werkt met de juiste tools.

Wat ga je leren in deze blog?

 • Wat jou anders maakt dan andere ondernemers
 • Waarom HSP ook je kracht is als ondernemer
 • Hoe kan zorgen voor meer balans en zichtbaarheid

Wie is de hooggevoelige ondernemer?

De hooggevoelige ondernemer is extra gewaar voor het oppikken van energieën van alles om hen heen. Maar slechts weinig van hen beseffen in hoeverre dit hen kan benadelen in hun onderneming als ze hier niks aandoen. Iemand met HSP die een onderneming start heeft vaak een mooi doel voor ogen. Ze willen heel graag anderen helpen.  Of dat nou als therapeut is, coach of met een andere onderneming. Ze willen vaak de wereld een stukje beter maken. Het liefst helpen ze iedereen en vinden ze het moeilijk om hierin keuzes te maken.

Maar tegelijk hebben ze ook regelmatig tijd nodig om tot henzelf te komen. Alle prikkels van de dagelijkse dag en hun onderneming kunnen hen al snel onder sneeuwen. Het houden van de werk/privé balans en het werken aan de zichtbaarheid van hun bedrijf kan hierbij grote uitdaging zijn.

Wil jij weten of je echt hoogsensitief bent? Doe dan bijvoorbeeld deze test.

Wat maakt ondernemen met HSP anders?

Als hooggevoelige ondernemer ga je veel eerder over je grenzen heen. Veel HSP’ers hebben ook een lager zelfbeeld waardoor ze snel aan zichzelf twijfelen of ze het wel goed doen. Dit kan zorgen voor de nodige valkuilen. Vooral als je wilt ondernemen. Want als ondernemer verkoop je toch voornamelijk je eigen diensten. Dan moet jij een ander overtuigen waarom jij de beste bent voor de job.

Gelukkig is dit wel te leren. Vooral als jij van jezelf weet dat je al snel te veel doet en/of afgeleid raakt, kan systematisch werken voor jou een uitkomst bieden. Sinds ik ben gaan werken met tijdblokken in mijn onderneming, gaat alles mij veel makkelijker af. Nu zet ik gewoon een klok dat af gaat na een half uur. Om die tijd moet ik verplicht even pauze nemen. Het voorkomt dat ik helemaal op ga in een opdracht. En tegelijkertijd laat ik mij ook heel veel minder afleiden.

Waarom vraagt het om een andere aanpak?

Wanneer je HSP bent kan dit een geweldig mooie bijdrage zijn in je onderneming. Maar als je niet goed op let, vormt het je grootste valkuil. Juist als hooggevoelige ondernemer is het van belang dat je iets doet waar jij ontzettend blij van wordt. Dat je werkt met mensen die jou meer energie geven in plaats van dat jij je helemaal leeg gezogen voelt aan het einde van een gesprek. Ook vraagt het om het inbouwen van een bepaald systeem.

Dit lijkt lastig, maar eigenlijk is dit het grootste cadeau wat je kan krijgen als startende ondernemer. Jij mag namelijk gelijk een onderneming gaan bouwen die je helemaal uitvoert vanuit je passie en alle liefde aan je klanten toe draagt. Je bouwt aan een onderneming die geschikt is voor de toekomst en die jij graag groter wilt laten groeien. Tegelijk moet je ook trouw aan jezelf blijven. Vooral dat laatste is een grote valkuil voor andere ondernemers.

Waar moet je aan denken als hooggevoelige ondernemer?

Het is altijd belangrijk om na te gaan waar jouw grootste valkuilen liggen. Zelf weet je natuurlijk altijd het beste of jij juist moeite hebt met jouw zichtbaarheid, of dat je al snel helemaal opgaat in de energie van een ander. Daarom is het belangrijk om hier eens eerlijk naar te kijken. Want een succesvol bedrijf vraagt om actie van jou. Dat jij de acties kan nemen die nodig zijn, is daarom van groot belang.

Wat zijn nou dingen waar je extra op moet letten?

 • Hoe jij in je eigen energie blijft zitten
 • Hoe je niks persoonlijk maakt
 • Keuzes durven te maken
 • Niet over je eigen grenzen heen gaan
 • Het is super tof om te werken met bewustzijn en energie. Maar je bedrijf heeft ook praktische actie nodig
 • Heb je genoeg zelfvertrouwen om je aanbod naar buiten te brengen?
 • Durf jij te praten over datgene wat jij goed kan?

Hoe zorg je er voor dat HSP de grootste kracht wordt in jouw onderneming?

Als jij jezelf goed kent, en ook waar weet waar jouw valkuilen liggen, zal het makkelijker zijn om een goede onderneming op te kunnen bouwen. Jij als hooggevoeliger ondernemer hebt vaak een groot inlevingsgevoel in de wereld van jouw klant. Vaak ben je bereid net dat beetje extra te leveren. En in deze digitale onpersoonlijke wereld, vinden mensen dat fijn. Ze willen graag gehoord en begrepen worden. En jij kan dat als geen ander.

Ook in het naar buiten brengen van jouw boodschap kan jij extra connecties maken met mensen. Gebruik je gewaarzijn om goed te zijn in je werk. Niet om er door overspoelt te worden.

Misschien voel jij je nu nog een beetje overspoeld met alle informatie, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Als je maar onthoudt dat je niet alles in één keer hoeft te bouwen. Het mag stapje voor stapje gaan. Een onderneming staat er niet van vandaag op morgen.

Waar kan je extra op letten in je onderneming?

 • Dat jij niet overspoelt raakt in informatie
 • Werk met tijdblokken
 • Doe werk waar je blij van wordt en wat bij je past
 • Werk met klanten waar jij blij van wordt

Wil je meer weten over hoe ik mijn bedrijf run als hooggevoelige ondernemer? Lees dan vooral deze blog eens.

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *