Hoe schrijf je pakkende content voor social media? 14 tips

content voor social media

Weet jij soms ook niet waar je moet beginnen om content voor social media te maken? Dan ben je zeker niet de enige. Want veel ondernemers hebben geen idee waar ze moeten beginnen. Ergens hebben ze zoveel ideeën om over te schrijven, maar als het er echt op aan komt gebeurt er niks.

Content voor social media maken hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Als je maar weet waar je moet beginnen. Vaak zit er nog ergens een beperking waardoor het schrijven gewoon niet wil vlotten. In deze blog ga ik je laten zien hoe ook jij pakkende content kan maken.

Voor wie schrijf je?

Heb jij het duidelijk voor jezelf voor wie jij jouw content schrijft? Het is een veel gemaakte valkuil van veel ondernemers. Het liefst willen ze er zijn voor iedereen. Maar laten we eerlijk zijn. Jij vindt niet iedereen leuk om mee samen te werken. En er zijn mensen die jij beter kan helpen dan anderen. Dus waarom durf je daar niet voor te kiezen?

Als voorbeeld: Ik werk het liefst samen met spirituele en hooggevoelige ondernemers. Dat vind ik veel leuke om mee samen te werken dan met een grote autodealer. Zou ik hen niet kunnen helpen? Ja, misschien wel maar voor mijn eigen doelgroep vind ik het leuker en ben ik dus ook bereid om er meer voor te doen.

Dus voor wie schrijf jij jouw content voor social media? Kies iemand waar je graag me samen werkt en die jij ook heel goed kan helpen.

Lees ook eens meer over hoe de Content statistieken jou meer kunnen leren over de content die je schriijft voor social media.

Wat wil jij je volgers laten ervaren?

Nu je weet voor wie je schrijft, kan je jezelf afvragen wat jij je volgers wilt laten ervaren. Dit antwoord is nooit standaard: “Ik wil dat ze mijn diensten gaan verkopen.”

Kijk maar eens hoeveel standaard reclame je tegenwoordig tegenkomt op social media. Zit jij er echt op te wachten? Waarschijnlijk is dit antwoord “Nee”. Waarom zouden mensen dan wel op jouw standaard reclame zitten te wachten?

Dus welke ervaringen kan jij delen in je content op social media:

  • Kennis delen waar jouw ideale klant heel blij van wordt.
  • Informatie van achter de schermen.
  • Motiverende verhalen over iets dat jij al bereikt hebt.
  • Soms mag je ook een product of dienst even onder de aandacht brengen. Of bijvoorbeeld je gratis weggever.

Schrijf vanuit jezelf

Doe je niet voor als iemand anders. Niet in het echte leven en ook niet op social media. Je mag die content op het andere social media kanaal nog zo geweldig vinden en denken dat jij hetzelfde moet doen om veel volgers te krijgen, maar niks in minder waar. Mensen hebben het door als jij je voordoet als iemand anders. Hierdoor zal jouw business dus niet groeien.

Schrijven vanuit een flow in je eigen woorden werkt hier nog steeds het best. Wees niet bang om jezelf te laten zien. Toen ik er eindelijk voor koos om dit te doen met mijn content voor social media, kreeg ik van zoveel mensen complimenten. Dat had ik echt niet verwacht.

Begin met het belangrijkste eerst

De eerste zin van je bericht, is ook gelijk de belangrijkste zin. Dit is het eerste wat mensen zien en deze moet de aandacht pakken. Op social media niet je niet gelijk alle tekst bij een bericht. Daarom is het belangrijk dat het direct duidelijk is waar jouw post over gaat. Dit kan je doen door een pakkende zin bovenaan je content te zetten.

Spreek je lezer aan

Laat het voelen alsof je echt in gesprek bent met je lezer. Spreek ze aan zoals jij een goede vriend aan zou spreken. Mensen zijn opzoek naar verbinding en willen graag connecten met de persoon die de content schrijft. Schrijf in de “jij” vorm om dit gemakkelijker te maken.

Makkelijk leesbare content voor social media

Je kan best veel tekst kwijt in een social media post. Dat het kan wil niet zeggen dat je het persé hoeft te doen. Denk hierbij aan de mensen die jij graag wilt bereiken. Zitten zij te wachten om deze lap stof op social media te lezen of kan je hier gemakkelijk een blog van schrijven?

Hoe lang je tekst ook is, zorg dat je een goede indeling hebt en je regelmatig witte regels er tussen laat. Dit maakt de tekst makkelijker te lezen en overzichtelijk. Vergeet ook niet je leestekens op een goede manier te gebruiken.

Gebruik gemakkelijke taal

Gebruik taal in jouw content voor social media die jouw ideale klant goed kan begrijpen. Dat betekend geen moeilijke vaktermen of dure termen. Gewoon schrijven zodat de gemiddelde Nederlander kan begrijpen wat jij bedoelt. De content voor social media er niet voor bedoelt om te laten zien aan de wereld hoe slim je bent. Het is een plaats om een connectie te vormen met potentiële klanten. En die klanten hebben niet dezelfde kennis als jij.

Prijs niet je methode aan

Het is echt geweldig dat jij een mooie techniek hebt geleerd om mensen te helpen bij het overkomen van hun trauma. Maar de mensen met een trauma willen niet perse weten hoe je ze helpt, ze willen er gewoon graag vanaf komen. En of dat linksom of rechtsom gebeurd, kan ze eigenlijk niet veel schelen.

Hierom is het zo belangrijk om te weten tegen wie je praat. Als je geen keuze kan maken, blijf je maar tegen iedereen praten en zal niemand zichzelf er echt in kunnen vinden.

Ga ik gesprek met je doelgroep

Leer waar jouw doelgroep zich bevindt en ga met ze in gesprek. Welke social media kanalen gebruiken ze? Welke Facebook groepen vinden ze interessant? Door in gesprek met ze te gaan leer jij jouw ideale klant steeds beter kennen. Hierdoor vind je gelijk meer ideeën om te gebruiken in de content voor social media. Waardoor jouw doelgroep zich nog meer aangesproken voelt.

Je kent ze vast wel de bitly of tiny url links? Gebruik ze niet in jouw content tenzij het echt niet anders kan. Maar mensen hebben hierbij vaak geen idee wat het is. Ze kunnen niet zien waar ze naartoe gestuurd worden.

Richt je op 1 onderwerp

Een goed stuk content voor social media is gericht op slechts 1 hoofdonderwerp. Op die manier blijft het voor je lezers overzichtelijk en te begrijpen. Vaak hebben we nog wel eens de neiging om te veel verschillende verhalen te gaan vertellen. Maar dit leidt vaak tot onbegrip en verward verhaal. Je bereikt er in wijze dus niemand mee.

Heb je een onderwerp wat iets groter is, maak er dan verschillende berichten over. Laat ze elkaar opvolgen en vertel hierin wat je graag wilt vertellen. Op die manier blijft het niet alleen overzichtelijk voor de lezer, maar zullen je echte volgers ook je content in de gate blijven houden omdat ze graag willen weten hoe iets af loopt.

Herhaal je boodschap op meerdere manieren

Niet elk stukje content hoeft een nieuw verhaal te zijn. Je kiest eigenlijk 4 hoofdonderwerpen waar jij over wilt gaan praten in jouw content. Dan vertel je hierin jouw boodschap en elke keer op een andere manier. Je hoeft niet dagelijks het wiel opnieuw uit te vinden.

Denk er ook aan dat je content voor social media niet opvolgend hoeft te zijn. Je maakt het elke keer voor de mensen die jou nog niet kennen. Daarom mag je bij het begin blijven beginnen. Want nieuwe mensen weten nog helemaal niks van jou. Lezers die jou al wat langer volgen weten dit al wel, maar dat wil niet zeggen dat ze geen baadt hebben bij jouw content. Soms is een andere manier van erover vertellen net wat effectiever. Dus maak je niet druk als jij het idee hebt dat je jouw boodschap heel vaak verteld.

Gebruik storytelling

Maak gebruik van een verhaallijn in je content. Dit leest makkelijker en zorgt er ook voor dat mensen iets makkelijker onthouden. Bedenk dus wat je wilt zeggen en maak hier een verhaaltje van. Dit kan de ene keer een kort verhaal zijn, de andere keer een lange. Gebruik onderwerpen waar mensen zich makkelijk in kunnen vinden.

Eindig met een call to action

Sluit elk stuk content voor social media af met een opdracht voor je lezers. Wat wil je dat ze doen nadat ze jouw post hebben gelezen. Een aantal voorbeelden van een call-to-action is bijvoorbeeld:

  • Deel deze post
  • Plaat een berichtje hieronder
  • Bewaar deze content voor later
  • Vraag ze hun ideeën te delen
  • Ga hier naar toe om je aan te melden

Dit zijn slechts een paar voorbeeld van goede call-to-actions. Welke zijn relevant voor jouw posts?

Ik hoop dat deze tips voor het schrijven van content voor social media voor jou een steuntje in de rug is om zelf aan de slag te gaan. Als je nog meer wilt weten over hoe je gemakkelijk content maakt, download dan hier mijn e-book “7 dagen zichtbaar in slechts 1 uur tijd”

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *