Van het vermijden van social media naar dagelijks zichtbaar zijn

social media

Ik vermeed het als de plaag: Aanwezig zijn op social media en mijn bedrijf promoten. Dagelijks liet ik mij tegenhouden door wel duizenden dingen. En heel eerlijk wist ik ook niet waar ik moest beginnen. Soms probeerde ik weleens iets en dat leek dan niet te werken. Dus stopte ik er weer mee. Als ik niet binnen een maand de resultaten zag, was het voor mij niet de moeite waard.

Maar ik wist ook dat het wel mogelijk wel. Ik wist dat er genoeg mensen zijn die hun inkomen volledig aan social media danken zonder dat zij hoeven te adverteren. Er zijn mensen met levendige communities waar iedereen vriendelijk met elkaar om gaat. Zo hebben ondernemers hun netwerk en vullen zij gemakkelijk hun aanbod.

Ik wilde niet zomaar iets doen op social media

Ik wilde niet zomaar iets doen op social media dus deed ik maar niks. En dat niks doen leidt natuurlijk helemaal nergens naar. Ik kreeg soms wel wat klanten uit mijn vaste kringetje, maar ik wilde meer. En niet elke keer hoeven te trekken om weer een paar euro over de streep te trekken.

Daarbij wil ik ook goed betaald worden voor mijn diensten. En niet voor uurtje factuurtje te hoeven werken voor een studenten loontje. Ik besefte dat ik hier mijn eigen netwerk voor nodig had. En hoewel ik het niet erg vind om mij te verdiepen in hoe een bepaald social medium werkt, en ik het niet erg vond om op de camera te staan, bleef ik maar tegen die muur oplopen.

Ik vind het niet erg om zichtbaar te zijn

Er zijn genoeg ondernemers die het niet leuk vinden om zelf voor de camera te staan. Die foto’s en video’s maken echt verschrikkelijk vinden. Ik hoor niet bij deze groep. Wat ook maakte dat ik niet bij de standaard groep hoorde die kampte met zichtbaarheid problemen.

Maar wat is het dan wel? Want als je het zo aan mij vroeg, dan kon ik je het antwoord echt niet vertellen. Zelfs aan anderen kon ik vertellen wat ze moesten doen om hun social media te laten groeien, maar voor mezelf bleef het spaak lopen.

Uiteindelijk ben ik erachter gekomen wat het precies was wat me tegen hield, maar hier kwam ik pas achter toen ik het al aan het doen was.

Hulp van een business coach

Omdat ik wist dat ik niet alleen uit dit herhalende patroon zou raken, riep ik de hulp in van een business coach. Samen met haar ben ik begonnen een steady bedrijf te bouwen die past bij mijn leven en met klanten waar ik heel blij van wordt.

Social media en zichtbaarheid maakte een groot deel uit van dit proces. En hierbij leerde ik dat vooral veel hooggevoelige ondernemers vastlopen op het stukje zichtbaarheid op social media. Dat besloot ik te willen veranderen. En nu wist ik ook hoe je hier een begin mee kan maken.

Waar ik tegenaan liep

De dingen die je tegenhouden ergens mee verder te komen, zijn voor iedereen verschillend. Voor mij lag het echte probleem niet met het zichtbaar zijn, maar wel bij het in contact komen met mensen. In het echte leven ben ik namelijk erg verlegen en buiten een één-op-één gesprek om, vind ik het moeilijk om bij een groep te horen. En nu probeerde ik op social media mijn eigen groep te creëren. Niet echt iets wat ik in het dagelijkse leven zou doen.

Waarom niet? Omdat ik diep van binnen niet geloofde dat mensen het de moeite waard vinden om met mij te praten en van mij te leren. Toen ik eenmaal door had dat hier het diepere probleem lag, kwam er al snel verandering. Inmiddels post ik content op meerdere kanalen, maak ik video’s en heb ik mijn eigen Facebook groep Online zichtbaarheid voor HSP ondernemers. En het gaat me makkelijker af dan ik ooit had durven denken.

Waar kan je beginnen?

Het meest simpele antwoord is door het gewoon te doen. Als je het niet alleen kan, zorg er dan voor dat je iemand hebt die je door dit proces kan begeleiden.

Hier zijn ook een aantal van mijn blogs die voor jou de moeite waard zijn:

5 technieken om je online zichtbaarheid te vergroten
Hooggevoelige ondernemer: De ultieme gids
Ebook “7 dagen zichtbaar in slechts 1 uur tijd”

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *