Wat is content marketing? De beginnersgids.

content marketing beginnersgids 1

Je wilt je bedrijf promoten, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Hoe krijg je nou eigenlijk die goed betalende klanten binnen? In dat geval moet je eens aan content marketing gaan denken. Hierbij ga je aan de slag met het delen van je inzichten aan je mogelijke publiek. En dat kan je op zo veel verschillende manieren doen. Vandaar dat ik begon met het schrijven van deze beginnersgids voor content marketing.

Wanneer je iets opzoekt over content marketing, komt je gelijk terecht in allerlei strategieën en de mededeling dat je overal aanwezig moet zijn. De waarheid is dat als je niet echt door hebt wat je echte boodschap is, dit totaal niet vol te houden is. En dan nog kan alles nogal overweldigend aanvoelen. Dus laat je niet gek maken en begin bij het punt waar het voor jou comfortabel voelt en bouw verder van daaruit. Je hoeft niet op tientallen media’s aanwezig te zijn om succes te hebben met je bedrijf.

Wat is de content marketing betekenis?

Over de betekenis van content marketing kunnen we heel kort zijn. Dit is namelijk een vorm van marketing waarbij het delen van relevante informatie centraal staat. Oftewel je content.

Hier volgt ook een mooie omschrijving voor content marketing:

Klanten binden doe je vooral door het bieden van relevante content. Content die de klant echt helpt. In het juiste formaat, via het juiste kanaal, op het juiste moment. Content die zorgt voor communicatie en interactie. Tussen klanten en tussen klant en organisatie. Dat is Content Marketing. (Jeroen Bruijntjes)

Eén van de meeste bekenden vormen is vaak wel social media. Want daar zien we allemaal dagelijks inspirerende post voorbij komen van ondernemers of influencers die we volgen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden van content marketing.

Voorbeelden van content marketing

Je kent ze vast wel. De mensen die zo goed kunnen omschrijven wat er in jou om gaat dat jij jezelf helemaal begrepen voelt door hen. Zelf kan je er alleen maar van dromen om zo je bedrijf neer te kunnen zetten. Maar je hebt nu al besloten dat dit jou nooit zal gaan lukken.

Gelukkig hoeft dit niet waar te zijn. Het enige waar deze mensen heel erg goed in zijn is het kennen van hun ideale klant. En ze durven te schrijven over de tegenslagen die ze zelf ervaren in het dagelijkse leven. Want hoewel we zelf vaak geloven dat het alleen ons overkomt, is dat helemaal niet waar. Als wij het meemaken, zal het ook bekend zijn voor anderen.  

Dus ga eens kijken naar zulke posts of video’s. Wat maakt dat jij deze blijft kijken/lezen? Vaak is het omdat jij je kan inleven in het stuk content en omdat er een soort van oplossing wordt gegeven om weer door te gaan. Maar er wordt nooit zo veel informatie gegeven dat jij je helemaal overspoelt voelt.

Waar kan jij je content plaatsen?

Social media is natuurlijk niet de enige plaats waar jouw content een plaatje kan vinden. Sterker nog, een post op social media is een paar dagen zichtbaar en daarna is hij weer verdwenen. Zonde toch? Kijk daarom ook eens naar een langdurige vorm van content maken. Het schrijven van een blog is er hier bijvoorbeeld ééntje van.

Andere plaatsen voor content marketing:

 • Emails
 • Blog
 • Colums
 • Webinars
 • Reels
 • Video’s
 • Evenementen
 • Podcasts
 • Apps
 • E-book
 • Boeken

Je hoeft zeker niet gebruik te maken van alle bovenstaande middelen. Sterker nog, dan zou jij je zelf alleen maar overvragen waardoor je het niet volhoudt. En dat is jammer. Begin liever klein dan dat je alles probeert te doen zonder succes te hebben.

Een goede Content marketing strategie voor een beginner

Soms hebben we het idee dat we gelijk een nieuw medium moeten leren om succesvol te worden. Maar vaak vergeten we daarbij de kanalen die we al gebruiken. Heb jij een paar volgers of facebook en/of instagram? Prima! Begin daar. Laat alle marketing goeroe’s maar schreeuwen dat Facebook dood is. Voor jou als beginnende ondernemer, werkt het nog prima.

Lange termijn en korte termijn content

Zoals al eerder aangegeven verdwijnen je berichten op social media weer na een aantal dagen. Maar jouw content wil ook wel vaker gelezen worden dan alleen in die ene dag. Dus ga beginnen met een lange termijn vorm van content. Waar moet je dan aan denken? Ga bijvoorbeeld blogs schrijven. Deze kosten wat tijd, maar je vindbaarheid in zoekmachines wordt alleen maar groter. Of maak youtube video’s. Ook deze blijven naar boven komen in het algoritme. Zeker als jij content blijft maken.

Want dat is het verschil. Een enkele blog of video zal maar weinig uitmaken. Maar wekelijks een nieuwe blog/video zal je positie alleen maar sterker maken. Zeker als je dit een jaar vol houdt.

Lange termijn content is ook waar jij meer tips in kan delen dan in een normale post. Hier deel je tips zoals deze beginnersgids en kan je dieper ingaan op de inhoud en er meer een verhaal mee maken. In korte termijn content deel je kortere teksten en toch ook vaak een andere inhoud.

Want een post op social media is er meer voor bedoelt voor de mensen die langs scrollen en net iets meer over jou willen weten. Voor meer diepgang over je onderwerp, gaan ze weer door naar je blog of video.

Voor wie maak je jouw content?

Weten wie jouw doelgroep is, is zeer bepalend voor de content die je schrijf.  Als jij een spirituele doelgroep hebt, heeft het natuurlijk geen zin om daar een hele strakke zakelijke branding voor te gebruiken. Daar zit jouw doelgroep echt niet op te wachten. En zo zit dat ook met het kiezen van media voor jouw doelgroep. Zou jouw doelgroep eerder een blog lezen of juist een video bekijken? Of juist beiden? Wat is aantrekkelijke content  voor hen? En waar bevindt jouw doelgroep zich?

Hoe ga je nu van start met jouw content marketing?

Om zelf van start te gaan met het maken van jouw content, kan je het volgende lijstje aanhouden:

 1. Download mijn gratis e-book “7 dagen online zichtbaar in slechts 1 uur tijd.”
 2. Meld je aan bij de facebook groep Online zichtbaarheid voor HSP ondernemers.
 3. Je kiest een ideale klant waar je graag mee samen werkt
 4. Welke mediums ga je gebruiken om je content te delen? Kies minimaal 1 lange termijn en 1 korte termijn medium.
 5. Wat voor een soort content ga je delen?
 6. Ga je beginnen met video’s of schrijven? Kies een tijd waarin je meerdere items tegelijk maakt. Dan loop je er later ook niet tegenaan dat je geen inspiratie hebt.

Nog meer hulp nodig om van start te gaan? Vraag dan nu een Zichtbaarheid sessie aan.

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *