De 8 grootste uitdagingen als HSP ondernemer

social media inzetten voor je bedrijf 1

Wanneer jij hooggevoelig bent en wilt gaan ondernemen, kunnen sommige dingen net even een wat grote uitdaging voor je vormen dan andere. Als je op social media kijkt lijkt het andere ondernemers wel voor de wind te gaan, maar voor jou werkt het toch net allemaal een beetje anders.

En dat herken ik, want hier heb ik zelf tijden tegenaan gelopen zonder echt te beseffen waarom ik niet vooruit kwam. Doordat ik zo gewaar ben van alles en iedereen om mij heen, was het voor mij moeilijk om een duidelijke richting te vinden. Iedereen heeft het wel over je missie, maar die van mij kon ik nog niet zo vinden. Als HSP ondernemer in vol gewaarzijn kon ik elk bedrijf kopiëren en denken dat dit hetgene was wat mij echt succesvol zou gaan maken. Helaas niet waar natuurlijk. Want het was niet echt mij.

Als HSP ondernemer heb je meer lef en doorzettingsvermogen nodig dan iemand die dit niet heeft. Je moet constant aan je eigen grenzen voorbij en tegelijk ook zorgen dat je dicht bij jezelf blijft. In deze blog deel ik met je de grootste uitdagingen voor een HSP ondernemer.

Geen doel hebben in je leven

Doelloos ondernemer, gewoon omdat je denkt dat het je die vrijheid gaat brengen is nooit een aanrader. Zeker niet voor jou als HSP’er. Waar andere misschien een bedrijf kunnen bouwen op pure wilskracht om meer geld te verdienen. Gaat dit voor jou niet op. Jij werkt het beste als je een bepaald doel, een missie, hebt en die gaat uitvoeren.

Bij het hebben van een duidelijke missie, weet jij wie je goed kan helpen en ook waarmee je hen kan helpen. Jij bent hier op aarde om dit stukje tot leven te brengen en hier mensen mee te helpen. Als je ook maar een beetje op mij lijkt, is je missie niet altijd even duidelijk. Maar wat doe je dan als HSP ondernemer om wel een duidelijke missie te krijgen?

In plaats van te kijken naar wat jij allemaal kan, ga eens kijken met wat voor een soort mensen jij het leuk vindt om mee te gaan werken. Van welke mensen krijg je juist energie in plaats van dat het je alles kost wat je in je hebt? Dat is je eerste stap naar het vinden van je missie. Het is namelijk onzin dat je als HSP ondernemer alleen kan ondernemer door aan het eind van de dag helemaal uitgeblust te zijn.

Overal gewaar van zijn

Je hoeft het je niet eens in zijn geheel te beseffen, maar als Hooggevoelige ondernemer ben jij overal gewaar van. Je merkt het wat je klanten met zich meedragen , wat er zich afspeelt in de wereld  en zeker niet onbelangrijk, je bent je gewaar van je eigen lichaam. Misschien wel iets te veel. Hierdoor vormt je gewaarzijn vaak een afleiding voor datgene wat je echt aan het doen bent.

Maar je gewaar zijn kan je ook in je voordeel laten werken. Dit vergt wel van je dat je verder jouw HSP goed onder controle hebt. En daarmee bedoel ik niet dat jij je gewaarzijn volledig hebt afgesneden, maar dat je kalm blijft in alle informatie die je ontvangt. Je wordt hier niet meer door overspoelt.

Je gewaarzijn kan je helpen in alles met je bedrijf. Durf vragen te stellen en te connecten met jouw klanten.

Bij jezelf blijven

Zoals hier eerder al genoemd, ben jij als HSP ondernemer ontzettend gewaar. Je leest constant de energie van alles om je heen. Hierdoor raak jij super makkelijk afgeleid. Want je moet niet alleen je eigen missie zien te ontdekken, maar ook welke bedrijfsvoering bij je past.

Eerlijk aan jezelf blijven heeft er mee te maken dat jij je realiseert waar je echt voor gaat. Wil jij een miljoenen bedrijf realiseren? Of ben je blij met bedrijf dat jou gewoon een leuk inkomen genereerd? Niks is goed of fout en misschien kan het zelfs voor jou veranderen door de jaren heen.

Maar het is wel belangrijk dat je best wat voor jou werkt op dit moment. Van iets doen wat anderen belangrijk vinden, wordt je alleen maar ongelukkig van. Dit is iets waar ik zelf jarenlang op vast op gezeten. Ik was niet eerlijk naar mezelf over waar ik om vroeg en ik had allerlei aannames over wat er voor nodig was om uiteindelijk mijn doel te bereiken.

Ook online is het gemakkelijk om snel afgeleid te raken. Je ziet business coaches met de meest prachtige foto’s en denkt dat jij er ook zo uit moet zien om succesvol te worden. Niks is minder waar. Wat belangrijk is in deze tijd is dat jij jezelf durft te zijn. Dat je nog met mensen in gesprek durft te gaan alsof het echte mensen zijn (wat het natuurlijk ook zijn). En dat je dit doet op een stijl die bij jou past. Dat is waarin jij als HSP ondernemer super succesvol in kan zijn.

Zichtbaar zijn als HSP ondernemer

Toen ik met een reorganisatie in mijn bedrijf begon, en ik wist dat ik graag met HSP ondernemers zou willen werken, bleef zichtbaarheid als HSP ondernemer bij velen zo’n groot issue te zijn, dat ik besloot hier mijn nieuwe product op te baseren. Ook bij mij was dit punt een moeilijkheid, maar toen ik eenmaal wist hoe ik het kon oplossen, wilde ik dit aan nog veel meer ondernemers leren.

Eerst werkte ik als technisch VA en uitvogelen hoe een algoritme werkt, dat kon ik nog wel. Een beetje content maken kon ik ook nog. Waar liep ik dan op vast kan jij je afvragen? Ik probeerde zoveel te doen en had totaal geen vast plan. In was gewaar van iedereen zijn energie, behalve de mijne en daardoor liep ik totaal vast. Niks wat ik deed werkt en ik kwam niet vooruit. Nu is zichtbaarheid een dagelijkse bezigheid voor mij. Op die manier moet ik ook present blijven met mijn bedrijf en leg ik dagelijks nieuwe contacten.

Het is goed mogelijk dat ook jouw gewaarzijn je in de weg zit bij het zichtbaar zijn als HSP ondernemer. Vooral als jij in het dagelijkse leven ook regelmatig probeert om te ontsnappen aan je gewaarzijn. Wil je meer leren over hoe je makkelijker online zichtbaar kan zijn? Kom dan eens bij mijn gratis groep Online zichtbaarheid voor HSP ondernemers.

Connecties maken

Om je gewaarzijn te vermijden is er een grote kans dat jij jezelf hebt aangeleerd om zo veel mogelijk op de achtergrond te blijven staan. Behalve wanneer je zeker weet dat iemand wel in jouw straatje past. Dit is vaak meer niet dan wel een geval. Maar als jij een bedrijf wilt runnen zal je ook connecties moeten willen leggen met mensen.

Je zult meer over datgene wat je doet moeten gaan vertellen om die conntecties te maken. Het is een proces dat je kan leren. Als jij iemand bent die altijd op de achtergrond heeft gestaan, dan kan er zelfs wat tijd overheen gaan. Maar als je hier elke dag een keer op oefent, wordt het vanzelf makkelijker voor je.

Het is ook belangrijk dat je de lat niet te hoog legt voor jezelf. Je hoeft niet die ene goed betalende klant uit de menigte te kiezen. Ook met andere mensen kan je gewoon een leuk gesprek hebben toch? Je kan nooit in iemand hoofd kijken. Soms komen de klanten uit hoeken wat je het nooit van gedacht hebt.

Het verkopen van je aanbod

De woorden “marketing” en “sales” zeggen je waarschijnlijk wel iets. En vaker wel dan niet vormen ze de gruwel voor een HSP ondernemer. Waarom? Omdat we hebben besloten dat verkopen iets slechts is. Maar is dat wel zo? Eigenlijk ben je gewoon iemand die aan een andere persoon verteld hoe jij ze het beste kan helpen. Aan hen is de keuze om wel of niet in te gaan op jouw aanbod.

Als jij een nieuwe laptop nodig hebt en je gaat naar een winkel om deze te kopen, vindt je het toch ook fijn om een uitleg te krijgen wat het beste bij je past? Zo is dat ook met jouw dienst. Je bent met iemand in een verkoop gesprek als diegene en probleem heeft en jij biedt ze de oplossing om ze verder te helpen.

Dat is niet onaardig. Het is veel onaardiger als je het niet zou doen.

Jouw proces durven delen

Ook weer een plek waar jij als HSP ondernemer kan stralen. Maar vaak vinden we het delen van ons eigen proces maar vervelend, want wie zit daar nou op te wachten? Misschien wel meer mensen dan  je denkt. En als er maar 1 iemand is die zich herkent in jouw verhaal en daarmee geholpen is, dan heb je eigenlijk al iets gewonnen.

Dus durf jouw verhaal te delen. Wat gaat of ging er in je om? Hoe ben je in die situatie beland en ook hoe ben je er weer uit gekomen? En als het je allemaal even niet voor de wind gaat, geen probleem. Iedereen heeft dat. Dat maakt je menselijker en aantrekkelijker voor anderen om met je samen te werken.

Energiehuishouding

Zeker niet de meest onbelangrijke uit dit rijtje. Het is belangrijk om jouw energiehuishouding goed op peil te houden als HSP ondernemer. Zorg hier ook dagelijks voor. Zorg goed voor je lichaam, ga sporten, werk met leuke mensen en bouw een bedrijf dat past bij jou en jouw leven. Eentje waar jij blij van wordt. Als je iets kiest wat je eigenlijk niet wilt, maar omdat je besloten hebt dat je het moet doen zal je het alleen maar energie kosten.

Heb jij nodig andere dingen waar jij als HSP ondernemer tegenaan loopt? Deel het dan hieronder in de comments.

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *