Hoe behoudt je balans als hooggevoelige ondernemer?

balans als hooggevoelige ondernemer

Niet alleen onder de HSP ondernemers is dit een belangrijk topic, maar hoe behoudt je nou je balans als hooggevoelige ondernemer? Je hebt met zo veel meer te maken dan met alleen je onderneming. Je hebt een huishouden, gezin, dieren etc. en daarbij wil je ook nog denken aan je gezondheid. En hoe goed jij je dagplanning ook maakt, soms praat je met iemand of loop je even naar de supermarkt en voel jij je daarna volkomen leeggezogen. Zeg maar dag tegen die planning.

Het is waar dat jij meer andere uitdagingen te maken hebt, maar dat wil niet zeggen dat balans als hooggevoelige ondernemer totaal onbereikbaar is. In deze blog neem ik je graag met mijn tips & trics voor meer balans in je leven.

Leef jij jouw missie?

Wil je balans als hooggevoelige ondernemer? Dan is het vinden van jouw missie erg belangrijk hiervoor, Als jij je op dit moment gevangen voelt in datgene wat je doet, dan kost het jou te veel energie. Een missie is het doel waarvoor jij hier op aarde bent. Wat heb jij bij te dragen aan deze wereld en waar jij kan heel goed mee helpen?

Een missie kan er op verschillende manieren uitzien. Aangezien deze blog voornamelijk op ondernemers gericht is, vervult jouw bedrijf het doel waarvoor jij hier op aarde bent? Ben je bereid jouw missie de wereld in te zetten en hier jouw geld mee te verdienen?

Als je echt jouw missie leeft, zal het werk je energie geven in plaats van energie kosten. Dat lijkt me een mooi streven.

Heb je helderheid voor jezelf?

Weet jij waar je echt naar toe wilt? Vaak zien we foto’s en video’s van andere ondernemers en denken wij dat onze onderneming er net zo moet uit zien om succesvol te zijn. Maar niets is minder waar. Om balans als hooggevoelige ondernemers te krijgen, zal je er achter moeten komen wat jij echt wil. Ben jij iemand die een miljoenen bedrijf wil neerzetten? Dat vergt een andere inzet dan wanneer je bedrijf wilt waarvan jij je huidige leven goed kan leven.

Maar ook helderheid in hoe je zou willen dat je dagen eruit zien. Zou je voor een langere tijd op reis willen? Misschien zelf willen emigreren? Of wordt jij blij van huisje, boompje, beestje? Niks is hier een verkeerd antwoord. Zolang het maar past bij jouw wensen.

Zorg goed voor je lichaam

Gezondheid is belangrijk. Voor mij persoonlijk het aller belangrijkste. Ik weet dat als mijn lichaam niet in orde is, ik niet in staat ben om een bedrijf te runnen. Daarom spendeer ik extra tijd om hierin balans als hooggevoelige ondernemer te behouden.

Waar heeft jou lichaam behoefte aan? En durf dit een prioriteit te maken. Bij mij is een 30 minuten yoga sessie het eerste wat ik doe wanneer ik ’s ochtends op sta. Het maakt dat ik me gelijk beter voel en ik een deel van mijn dagelijkse beweging al achter de rug heb voordat er überhaupt iets tussen kan komen.

Balans als hooggevoelige ondernemer: Systemen kunnen ook makkelijk zijn

Eén van de meeste gehoorde uitspraken in de spirituele sector is het misschien wel: “Je moet de energie volgen.”

Ja, je moet de energie volgen. MAAR je hebt ook te maken met dingen uit deze realiteit. Zoals het doen van jouw administratie, je content marketing, klanten support etc. Er zijn genoeg dingen waar jij handige systemen voor kunt instellen om het jezelf gemakkelijker te maken en zo dus meer balans als hooggevoelige ondernemer te hebben.

Vergeet niet dat het jezelf gemakkelijk maken ook het volgen van de energie is. Het volgen van de energie betekend niet dat jij hoog zwevend boven de normale mens uit jouw bedrijf aan het runnen bent. Om balans te houden sta je met je beiden benen op de grond en ben je bereid de tools te gebruiken om het jezelf gemakkelijk te maken.

Stel prioriteiten

Ook duidelijk aangeven voor jezelf hoeveel uur jij bereid bent om te werken, stelt duidelijkheid. Dan weet je welke prioriteiten je hebt en wat je nodig hebt om hier binnen jouw bedrijf te kunnen runnen.

Om het mezelf makkelijk te maken, werk ik graag in tijdsblokken. Zo geef ik een bepaald thema aan dat blok en welke taak ik hier  ga uitvoeren. Tussendoor neem ik tijd om even totaal iets anders te doen. Op deze manier behoudt ik mijn focus velen malen beter. En gebeuren de dingen veel sneller. Ook komt het vaak voor dat ik iets aan het vermijden ben. Als ik me er dan even goed toe zet, is het vaak zo gedaan. Dat is dan weer een meevaller.

Zorg voor voldoende afwisseling

Hierboven al even genoemd, maar afwisseling is een perfecte manier om balans als hooggevoelige ondernemer te houden. Ik heb een dierenhuishouden en met drie honden en twee paarden is er altijd wel iets om te doen. Ook even bezig zijn in mijn groente tuin is een welkome afleiding. Al is het maar vijf minuten. Dat is net genoeg om even los te laten waar ik mee bezig was, om vervolgens weer fris verder te kunnen gaan.

Zoek voor jezelf hoer jij gemakkelijk kan zorgen voor een beetje afwisseling in je dag. Probeer hierbij ook wat verder te gaan dan alleen de verplichte dagelijkse dingen.

Verzamel de juiste mensen om je heen

Het hebben van de juiste mensen om je heen is ontzettend waardevol. Misschien heb je leuke vrienden die je echt energie geven en je stimuleren. Dat is al ondernemer lang niet altijd het geval, want vaak wordt jouw reis niet door iedereen begrepen.

Heb jij het idee dat je geen uplifting mensen heb in jouw omgeving? Ga er dan naar opzoek. Zoek een leuke business coach om mee samen te werken. Ga in een community waar iedereen aan zijn gezondheid werkt. Kijk wat past bij jou.

Je bent ook van harte welkom in de gratis community Online zichtbaarheid voor HSP ondernemers. Hier stimuleren we elkaar om onze business te laten groeien.

Leer hoe je met jouw energie kan omgaan

Het is belangrijk om van jezelf te weten wat jou veel energie kost en wat je juist energie geeft. Je kent vast wel van die mensen waarmee je 20 minuten in gesprek kan zijn en je vervolgens helemaal leeg gezogen voelt. Als jij die hebt in jouw klanten bestand, zijn ze niet de ideale klant voor jou.

Wat je leuk vindt om te doen is belangrijk om te weten wanneer je balans als hooggevoelige ondernemer wilt houden. De taken die je leegzuigen, maar soms toch nodig zijn, kan je misschien anders aanpakken. Vergeet hierbij ook vooral niet te kijken of er hier geen onderliggend trauma zit. Want soms kunnen ook dingen je in eerste instantie veel energie kosten, gewoon omdat je er niet present mee durft te zijn.

Zorg dat je ook tijd hebt om even niks te doen

Vaak neigen we onze dag zo vol te plannen dat je alsnog een opgejaagd gevoel hebt. Dat kan zelfs met leuke dingen zijn. Dus zorg er ook voor dat je tijd hebt om even te niksen. Juist als je even niks te doen hebt, kan je hoofd helemaal tot rust komen. Je zal zien dan als je daarna weer actie onderneemt, de ideeën veel sneller zullen komen.

Heb  jij al meer een idee hoe je balans als hooggevoelige ondernemer kan houden? Ga eens kijken welke van de bovenstaande punten meer aandacht van jou nodig heeft.

Vindt jij het leuk om je te verbinden met meerdere hooggevoelige ondernemers? Kom dan vooral eens lang bij de facebook groep Online Zichtbaarheid voor HSP ondernemers

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.