Online zichtbaarheid: Alles wat je zou moeten weten om te beginnen op Instagram

zichtbaarheid coach 2

Anno 2023 is de social medium app instagram eigenlijk niet meer weg te denken als je meer zichtbaar wilt gaan zijn met je onderneming. Want een app voor kinderen is het al lang niet meer. Sterker nog, steeds meer ondernemers verdwijnen van Facebook om naar deze welbekende foto (en nu ook video) app te gaan. En als je hem slim insteld kan dit ook werken als een goede zoekmachine voor je klanten om jou te kunnen vinden. 

Maar ondanks dat er veel mensen op “Insta” zitten, zijn er ook nog steeds mensen die geen idee hebben hoe ze hiermee kunnen gaan beginnen (Waaronder veel hooggevoelige ondernemers). Daarom leek het me een goed idee om daar deze blog post aan te wijden. 

Wat is Instagram?

De app Instagram is in het begin voornamelijk bedoelt als een foto app. In tegenstelling tot Facebook worden bij Instagram de foto’s als duidelijkste in beeld gebracht en niet zo zeer de tekst erbij. Vaak zijn er 2 á 3 regeltjes te zien en moet je er echt op klikken om meer te kunnen lezen. Als je begint met het maken van content voor dit medium, is het goed om je dit te beseffen. 

Instagram is inmiddels ook van dezelfde eigenaar van Facebook, genaamd Meta. Dat maakt in ieder geval het plannen van je posts een stuk makkelijker. Want dit kan je voor zowel Facebook en Instagram gezamelijk doen via de Meta business suite. 

Naast foto’s maakt Instagram ook video’s steeds belangrijker. Vooral korte video content is op dit medium een ware hype omdat ze proberen te concuren met de bekende Tiktok app. Maar als video’s maken nog niet helemaal jouw ding is, laat je hier dan vooral niet door gek maken. Begin gewoon met het maken van content die goed voor jou voelt. 

Instagram installeren 

In eerste instantie is deze app gemaakt om te worden bekeken vanaf je telefoon. Ik raad je dan ook ten zeerste aan deze daarom te installeren, anders mis je een aantal waardevolle onderdelen. Op de computer is namelijk niet alles beschikbaar omdat de Instagram voornamelijk bedoelt is om de foto’s van je telefoon te delen.

  1. Ga dus naar je playstore en zoek naar de app Instagram. Download hem daar en als dat eenmaal gebeurd is, druk je op openen
  2. Gebruik je Facebook account om je aan te melden of registreer je met je email. 
  3. Maak je een account aan zonder te koppelen aan Facebook (voor business doeleinden zou ik aanraden dit wel te doen.)
  4. Bedenk je orginele gebruikersnaam. Zorg ervoor dat je naam uniek is maar ook dat deze makkelijk te vinden is.
  5. Instagram vraagt je of jij je wilt verbinden met je vrienden op Facebook. Dit kan je doen, maar je mag deze stap ook overslaan. 
  6. Je zal ook suggesties krijgen te zien over populaire account die je kan volgen. Je kan hier ook bedrijftechnisch handige account kiezen om te volgen. Klik op het vinkje links boven als je klaar bent. 
  7. Nu kom je op je home pagina. Je ziet hier je feed met de meest recente content van de personen die jij volgt. Hier kom je altijd wanneer je de app opent en je kan hier altijd naar terug keren door op het “huis” tekentje te klikken. 
  8. Je bent nu klaar om je eerste welkomst post te schrijven. 

Instagram iconen

Er staan onderin je scherm icoontjes:

Het huis: Hierbij ga je naar je home pagina 

Het loepje: Hier kan je zoeken naar account of hastags

Het plusje: Tik hier als je nieuwe content wilt toevoegen

Het video knopje: Bekijk hier de Insta reels

Je profiel foto: Hier ga je naar je eigen profiel pagina

Icoontjes rechts bovenaan de pagina:

Het hartje: Hiervind je een overzicht van je nieuwe volgers, likes en commentaar

Het pijltje: Je inbox met privé berichten

Je instagram instellingen

Om te beginnen zijn er twee belangrijke instellingen voor je bedrijfsaccount. Dat is namelijk je bent ingesteld als een bedrijfs account en dat je profiel ook goed zichtbaar is. 

Hoe kom je bij je instellingen? 

Je gaat naar je eigen profiel overzicht. Dan vind je rechtsbovenin drie streepjes boven elkaar. Gelijk bovenaan vindje het kopje “Instellingen en privacy”. Daar klik je op “Accounttype en tools” en klik daar op “Overschakelen naar een professioneel account”. 

Kies vervolgens een categorie wat het beste bij je past en selecteer “bedrijf”.

Ook handig is om even te kijken of je “Accountprivacy” wel op openbaar staat. Als bedrijf wil je natuurlijk goed gevonden worden en zichtbaar zijn. Daarom is het goed als mensen je niet eerst om toegang moeten vragen voordat ze je profiel kunnen bekijken.  

De belangrijkste onderdelen van Instragram

Omdat we lang niet alles van Instagram in één blog post kunnen samenvatten, maar het toch wel belangrijk is om even langs de belangrijkste content mogelijkheden mee te nemen. En ook wat deze voor jou kunnen betekenen. 

Foto’s: De orginele functie van Instagram is het delen van foto’s. Nu zijn dit voor bedrijven veelal foto’s en graphic’s geworden. Op graphics kan je net even wat meer tekst kwijt zodat je makkelijker jouw tips en ideeën kan delen. Je kan hierin afwisselen en ook bijvoorbeeld meerdere foto’s plaatsen zodat mensen moeten scrollen.  

Reels: Dit is het video gedeelte. Je kan hier korte video’s maken of uploaden en hierbij kan je zo creatief zijn als je zelf wilt. Neem mensen bijvoorbeeld mee in je werkdag of vertel over je nieuwe product. Tot nu toe kan je tot 90 seconden opnemen. 

Stories: Een story is een kort stukje content. Dit kan zowel video als een graphic zijn. Een sotry is ook maar 24 uur te zien tenzij je er een highlight van maakt. (Een hightlight komt bovenin je profiel te staan). Stories zijn een super goede manier om te vertellen wat er in je op komt of wat je door de dag doet. Het is een goede manier om extra op te vallen. 

Je eerste voorstel foto toevoegen

Al snel kan jij je eerste foto toe gaan voegen. Durf hierbij jezelf te laten zien. Ook als je een product verkoopt. Mensen doen liever zaken met mensen dan met bedrijven zonder gezichten. Onthoudt dit ook in je marketing. Maar leg de lat ook niet te hoog voor jezelf. Je hoeft niet perfect op de foto te staan. Stel jezelf gewoon voor zoals je bent. En schrijf hier een leuke tekst bij. Misschien heb jij al wel een paar relevante hastags die jij erbij kan gaan gebruiken. 

Maak je eerste verhaal

Op jouw home pagina zie je helemaal bovenaan ronde profielfoto’s met de gekleurde ring van Instagram hier om heen. Hier zie je allemaal stories van verschillende mensen die je volgt. Als eerste bolletje zie jij jezelf met een plusje. Druk hierop om zelf een storie te maken. 

Een andere manier om een storie toe te voegen is door op het plusje onderaan in je scherm te klikken. Zorg er dan voor dat je ingesteld staat op stories. 

Als je deze stappen volgt, dan geef je jouw Instagram een hele mooie eerste start. Wil je meer tips over zichtbaarheid met je bedrijf? Kom dan in de gratis Facebook groep Zichtbaarheid voor HSP ondernemers. 

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *