Wat ik graag had willen weten voordat ik begon als webdesigner

webdesigner

Ik heb er nooit echt voor gekozen om een bedrijf te beginnen in webdesign. Toen ik een aantal jaar geleden met meerdere klussen online begon te werken, was het maken van websites eigenlijk datgene wat me het makkelijkste af leek te gaan. Mijn eerste bedrijf was iets waarbij mijn grootste passie helemaal tot uiting kwam en als webdesigner was dit toch een beetje anders. Niet dat ik het niet leuk vondt. Maar in tegenstelling dat ik van mijn passie mijn werk maakte, had ik nu een bedrijf dat me juist meer ruimte moest gaan geven om mijn passie uit te kunnen voeren. 

Als ik nu terug kijk op hoe ik begonnen ben en waar ik nu sta, zou ik mezelf wel wat tips willen geven. Het zijn lessen die ik nu regelmatig in mijn nieuwe projecten meeneem. Daarom leek het me leuk om ze met jullie te delen en voor mezelf gelijk eens terug te kijken naar wat ik door de tijd allemaal geleerd heb. 

Het kiezen van een ideale klant als webdesigner

Één van de dingen die ik mezelf het hartst zou toewensen om dat een tijd geleden al te hebben gedaan, zou namelijk het kiezen zijn van een ideale klant. Waarom? Omdat een website van een webwinkel aan hele andere dingen moet voldoen dan die van een online coach. Ik zou me eerder specialiseren en meer leren over wat die specifieke doelgroep nodig had dan er maar voor iedereen proberen te zijn. 

Op de langere termijn had dit tot het gevolg gehad dat ik mijn klanten nog beter op weg zou kunnen helpen omdat ik precies zou weten waar een goede website voor hun aan zou moeten voldoen. Daarbij zouden mijn klanten dan ook veel makkelijker hun weg kunnen vinden naar een passende webdesigner. 

Ik zou eerder gewerkt hebben aan het maken van online content

Altijd heb ik er wel voor gezorgt dat ik er nooit echt mee door ging: Het maken van content waar mijn klanten echt op zitten te wachten. Voornamelijk omdat ik het als webdesinger moeilijk vondt om te bedenken waar mijn potentiële klanten echt op zaten te wachten. Want ja, ze willen een website hebben. Hoeveel moeilijker wil je het hebben? 

Deze gedachte heeft mij door de jaren heen zo belemmerd dat ik nooit echt aan een kennisbank durfde te beginnen. En zo ook slechter gevonden kon worden. Vaak is datgene wat we doen voor onszelf zo ontzettend simpel, maar voor anderen ligt dit toch nog net een beetje anders. Dit is niet alleen een veel gemaakte fout voor een webdesigner, maar voor nog vele andere ondernemers. Vaak zien we onze kwaliteiten voor zo vanzelfsprekend dat we vaak vergeten dat we andere mensen daar ontzettend mee zouden kunnen helpen. 

Twijfel niet aan je eigen kwaliteiten

Als ik ergens heel goed in ben, dan is het wel dat ik mezelf zo voor de gek kan houden dat er echt niemand op mij zou zitten te wachten. Sterker nog, er zijn al zoveel andere webdesigners. Waarom zouden mensen dan nog bij mij komen? 

Door zo mijn over jezelf te denken (Of je nou webdesigner bent of niet) krjigt ook je bedrijf niet echt de ruimte om te groeien. Want als jij al minderwaardig over jezelf denkt, hoe moet een ander dan weten hoe goed jij hen eigenlijk kan helpen. Werken aan je eigenwaarde is ontzettend belangrijk als ondernemer zijnde.

Mijn tips zijn eigenlijk aspecten die bijna iedere ondernemer tegen komt. Daarom is persoonlijke ontwikkeling en het hebben van een goede coach van onschatbare waarde in je bedrijf. Waar liep jij het meest tegenaan toen je begon aan je ondernemersreis?

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *