Welke kwaliteiten heb ik als hoogsensitieve ondernemer?

hoogsensitieve ondernemer

Soms wordt hoogsensitiviteit nog steeds als een nadeel gezien. Maar wanneer jij een hoogsensitieve ondernemer bent, hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Je hebt namelijk andere krachten en kwaliteiten als iemand die hier niet mee te te maken heeft. Je hoeft het alleen maar in te zien en ze vervolgens te gebruiken als jouw kracht. 

Opmerkzaamheid

Als hoogesensitieve ondernemer ben jij je gewaar van de meest kleine details. Dit kan zeker in je voordeel werken, want jij ziet dingen die anderen niet zo snel zien. Je ziet het ook als jouw klanten nog ergens tegenaan lopen waar zijn nog niet zo aangedacht hebben. Gebruik jouw opmerkzaamheid in je voordeel. Zeker als je een dienstverlener bent, kan dit in je voordeel werken. 

Snel verbanden kunnen leggen

Misschien heb je er nooit zo over nagedacht dat dit een kwaliteit van je is. Want waarschijnlijk is het snel verbanden tussen de dingen kunnen leggen, iets wat voor jou heel natuurlijk is. Als geen ander zie jij de oorzaken en gevolgen van bepaalde acties. 

Sensitieve talenten

Met een woord als hoogsensitief is dit natuurlijk een inkoppertje. Maar is het zeker waard om genoemd te worden. Jij bent als geen ander in staat om je in te kunnen leven in de wereld van een ander. Soms zelfs iets meer dan goed voor je is. Mensen zullen jou vaak zien als iemand waar ze goed mee kunnen praten en hun verhaal bij kwijt kunnen. 

Goed concentratie bij de juiste omgeving

Jij kan je als geen ander focussen op datgene wat je graag gedaan wilt hebben. Mits je omgeving daar goed mee inspeelt. Maar als jij ergens de rust voor neemt en er even goed voor gaat zitten, krijg jij de dingen binnen no-time gedaan. Heb je afleiding? Dan zal je zien dat alles een stukje trager verloopt. 

Creativiteit

Nieuwe dingen bedenken kan jij als geen ander. Misschien denk jij wel helemaal niet na over jezelf als creatief. En vaak komt dat omdat we besloten hebben dat je alleen creatief bent als je met je scrapbook aan de keukentafel zit. Of als je de prachtigste schilderijen maakt. Ik maak bijvoorbeeld websites en social media templates. Dat is zeker een vorm van creatief zijn. Wat is jouw vorm van creatie?

Zorgzaamheid

Een hoogsensitieve ondernemer zou het liefst ervoor zorgen dat ze direct alle pijn bij haar klanten kan wegnemen. Je neemt het liefst iedereen onder je vleugels en houdt er niet van om een ander pijn te zien lijden. 

Wat zijn je valkuilen als hoogsensitieve ondernemer?

Aan elke kracht zitten ook valkuilen verbonden. Om er voor te zorgen dat jij als hoogsensitieve ondernemer niet voorbij gaat aan jezelf, zijn er een aantal dingen waar jij goed op moet letten. 

Grenzen bewaren

Het duidelijk aan kunnen geven van je eigen grenzen is zeker een belangrijke. Maak duidelijke afspraken met jezelf. Welke klanten vindt jij leuk om mee te werken en geven jouw energie in plaats van dat het je energie kost? Hoeveel uur per dag wil je besteden aan je bedrijf? Hoeveel rust momenten heb je nodig door de dag heen? Zorg dat je hiervoor voor jezelf een duidelijk antwoord hebt en laat je hierin niet lijden door de energie van anderen. 

Gevoelig voor stress

Als HSP’er ben jij als geen ander gevoelig voor stress. Niet alleen die vaan jezelf, maar ook die van een ander. Betekend dat dan dat jij de dagen mediterend op een kussentje moet doorbrengen? Nee, zeker niet. Een beetje stress is niet erg. Bijvoorbeeld als het druk is in je bedrijf, maar jij je werk ontzettend leuk vindt. Dan zal het waarschijnlijk alleen maar motiverend werken. Maar als het “te” veel wordt, zal het je blokkeren en verlammen. Iedere stress lat ligt anders bij een hoogsensitieve ondernemer. Waar ligt die van jou?

Geen overzicht hebben

Wanneer er te veel dingen tegelijk op je af komen, kan je gemakkelijk je overzicht verliezen. Voor jou is het waarschijnlijk prettiger om vast omlijnde taken te hebben. Helaas is dit als ondernemer niet altijd de waarheid. Keuzes maken is hier een uitkomst. Vindt je iets echt verschikkelijk om te doen? Besteed het dan uit aan iemand anders. De kosten die je hier aan kwijt bent, staan niet tegenover de hoeveelheid stress die het je scheelt. 

Leren loslaten

Je kan niet alles doen, ookal willen we dat nog zo graag. Durf te kiezen voor wat je echt belangrijk vindt en ga daar dan voor. Er zitten simpelweg niet genoeg uren in een dag die het allemaal toelaten. 

Tips voor de hoogsensitieve ondernemer

Na dit alles besproken te hebben is het tijd voor een paar tips. De tips waar jij als hoogsensitieve ondernemer het meeste baadt bij hebt. 

Ken je grenzen

Verkend je grenzen en weet wanneer jij er aan voorbij gaat. Dit kan zijn dat een klant meer van je vraagt dan je bereid bent te geven. Of je hebt te veel op je bordje genomen. Weet waar je grenzen liggen en weet dat die daar alleen zijn voor dat moment. Een andere keer kunnen ze misschien verschuiven. Durf er ook voor uit te komen dat jij je grens bereikt hebt. 

Ken je doelgroep en je vakgebied

Durf keuzes te maken voor de dingen die het beste bij je passen. Wat jij ook het leukste vindt om te doen. Ga met een coach aan de slag om je doelgroep te bepalen en weet waar echt jouw kracht ligt in jouw vakgebied. Hou daar dan ook aan vast in je bedrijfsvoering, hoe moeilijk het soms ook is. Leer er meer over in mijn gratis e-book.

Blijf jezelf

Vooral op het gebied van marketing is het nogal eens makkelijk om jezelf volledig anders voor te doen dan je bent. Zo zie je ineens foto’s voorbij komen van andere ondernemers die ineens een pak dragen, terwijl ze in het dagelijks leven altijd voorbij komen in een sweater. Hun eigen familie zou ze niet terug herkennen in de foto’s. Juist door jouw uniekheid kan jij ervoor zorgen dat je opvalt in de menigte. En weet ook dat jouw ideale klant juist opzoek is naar jou. Durf dit dan ook te laten zien. 

Geef uit handen waar je niet goed in bent

Maak keuzes in je bedrijf over wat jezelf wilt blijven doen en wat je liever door een ander zou willen laten doen. Snap wel het verschil tussen iets moeilijk vinden (zoals zichtbaar zijn op social media) en iets echt niet leuk vinden (Denk aan je administratie). Soms is het een uitdaging om meer van jezelf te vragen en te leren. En is het gewoon spannend om jezelf te laten zien. 

Wil je hier graag hulp bij? Dan zou ik het leuk vinden als ik je daarbij mag helpen. Hier vindt je meer informatie. 

Zorg voor routine 

Een dagelijkse routine gaat je helpen bij het laten groeien van je bedrijf. Wat zijn de dagelijkse acties die je in ieder geval moet doen om te groeien, om leads te verzamelen en om te verkopen? Zorg ervoor dat je deze acties ook neemt op het moment dat beter gaat en op de momenten dat het slechter gaat. Zo blijf je zorgen voor consitentie binnen je bedrijf. 

Regel je online zichtbaarheid op jouw manier

Laat je niet meeslepen door allerlei marketingregeltjes of gekke dansjes die je zogenaamd op TikTok moet doen om succesvol te worden. Leer jezelf te zijn in je marketing en verlies daarbij de realiteit niet uit het oog. We zouden allemaal wel willen dat de klanten ons dagelijks energetisch kwamen aangevlogen, maar we moeten er nog steeds actie voor ondernemen zodat mensen ons kunnen vinden. 

Ik hoop dat jij als hoogsensitieve ondernemer wat hebt gehad aan deze tips en kwaliteiten. Vindt jij het moeilijk om online zichtbaar te zijn? Dan help ik je graag verder. 

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *