Een nieuwe website: 15 dingen waar je over na moet denken

Wat komt er kijken bij een nieuwe website

Misschien wil jij een nieuwe website laten maken en vraag jij je af wat er allemaal bij komt kijen. Want een nieuwe website is niet zomaar iets. Er komt meer bij kijken dan een simpel geschreven tekstje om echt profeit te hebben van je website. En vooral veel startende ondernemers verkijken zich er nog weleens op hoeveel dit process eigenlijk met zich mee brengt. Vandaar dat ik met deze blog alvast wat antwoorden hoop te geven. 

Het idee van jouw nieuwe website ontstaan waarschijnlijk met het idee van een bedrijf. Een bedrijf dat je wilt gaan laten zien aan de buitenwereld. Maar als je daaraan begint, is het wel handig om dit op de juiste manier te doen. Want een nieuwe website is best een hele investering. Zowel kwa tijd als geld. Begin daarom niet zonder dat je goed voorbereid bent. 

Weet je echt helemaal niks van websites af? Dan is het misschien handig om ook deze website begrippenlijst even door te lezen

Domeinnaam

Het bedenken van een domeinnaam is de eerste stap naar een nieuwe website. Ik raad altijd aan om de naam zo pakkend en simpel mogelijk te houden. Geen moeilijke namen of streepjes in de tekst. Het kan zijn dat jij dit er mooi uit vindt zien, maar voor iemand die naar jou zoekt is het alleen maar moeiijker om te typen en te onthouden. Ga daarom voor simpel. Het beste is een domeinnaam die precies verteld wat jij doet. Dat betekend als jouw klanten graag een pluizige handdoek bij jou willen kopen, dat je gaat voor https://pluizigehanddoek.nl (Even als grappig voorbeeld natuurlijk. Maar mocht je graag pluizige handdoeken gaan verkopen, deze domeinnaam is nog vrij op moment van schrijven ;))

Hosting

Je webhost is een bedrijf waar jij jaarlijks huur betaald voor jouw plekje op het internet. Belangrijk is om hier in de gaten te houden dat ze een goede support hebben en ze dat ze veilige en snelle webhosting aanbieden. Zelf werk ik graag met Namehero. Bij hun zijn de websites snel en wordt ik goed geholpen als zich er soms een probleem voordoet. 

Wie is je doelgroep?

Deze stap is niet alleen belangrijk voor je nieuwe website, maar ook voor jouw algehele bedrijf. Door het leren kennen van je doelgroep kan je de volgende stappen alleen maar beter door gaan bepalen, want iedere doelgroep heeft belang bij andere stappen. Dit is dus waar je begint en een goede basis legt voor je algehele zichtbaarheid van je bedrijf. 

Zou jij het fijn vinden om hier hulp bij te ontvangen en zo een nog betere basis voor je website neer te zetten? Kijk dan vlug hier voor meer informatie. 

Probeer je doelgroep zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Hoe beter jij je klant kent, hoe makkelijker het wordt om de volgende stappen te zetten. 

Wat is het doel van je nieuwe website?

Aan de hand van jouw doelgroep ga je bepalen wat het doel van je nieuwe website wordt. Wil je dat mensen producten bij je gaan kopen? Wil je een dienst aanbieden? Wil jij je portfolio delen? Er zijn genoeg mogelijkheden maar meestal zal het doel van je nieuwe website vallen onder één of meerdere van deze categorieën:

  1. Informeren
  2. Verkopen
  3. Leads genereren
  4. Branding / Merkbeleving
  5. Service bieden

Welke diensten/producten wil je aanbieden?

Belangrijk voordat je jouw nieuwe website gaat maken is dat je helderheid hebt over jouw aanbod. Want die pluizige handdoek aanbieden is toch net een beetje anders dan een coachingtraject verkopen. Jou product of dienst bepaald de inrichting van de website en natuurlijk ook je teksten. Het is de basis van je website. Vooral voor de ondernemers die een dienst willen aanbieden is het goed om hier duidelijkheid over te hebben. Bij producten is het vaak iets meer voor de hand liggend. Probeer je dienst eerst eens zo goed mogelijk te omschrijven voordat je begint aan je nieuwe website. Wat zit er allemaal bij in? En vooral ook, waar wordt jouw doelgroep blij van?

Je branding en design

Branding en design vormt de basis voor jouw gehele nieuwe website en eigenlijk ook voor jouw hele bedrijf. Want in al jouw marketing wil je een bepaalde uitstraling hebben zodat mensen jou echt gaan leren herkennen. Dit geld ook voor je nieuwe website. Je wilt graag een uitstraling hebben die jouw ideale klant prachtig vindt. Het gaat hier dus niet eens zo zeer over wat jij zelf het mooiste vindt. 

Algemene voorwaarden

Als ondernemer hebben we allemaal te maken met bepaalde verplichtingen. En het hebben van goede algemene voorwaarden en een privacy verklaring is hierbij van belang. Vooral als jij op een bepaalde manier gegevens gaat verzamelen van jouw klanten. Dit geldt ook al bij een contact formulier. 

Ook wil je dat het duidelijk is welke voorwaarden jij stel bij jouw product/diensten nog voordat klanten bij jou iets kopen. Daarom is dit zeker van belang om op je website te hebben. 

Je contact pagina

Zorg ervoor dat bezoekers nooit naar jouw contact pagina hoeven te gaan lopen zoeken. Je wilt immers dat iedereen makkelijk contact met je kan opnemen om het je klanten zo makkeljik mogelijk te maken. Het laatste wat je wilt is immers het nog moeilijker maken voor je bezoekers om daadwerkelijk iets bij je te kopen. 

Als jij plaatsgebonden bent met je bedrijf, dan is het aan te raden om een google maps plaatje toe te voegen van je locatie. Dit schept niet alleen duidelijkheid voor de bezoekers van je nieuwe website, maar ook helpt het bij je vindbaarheid in Google. 

Email adressen verzamelen

Het verzamelen van emailadressen is nog steeds één van de meest raadzame marketingtools om te doen. Ookal ontvangen mensen vandaag de dag enorm veel emails, toch vinden er nog steeds veel verkopen plaats aan de hand van een email. Raadzaam dus ook om hier gelijk mee te beginnen op je nieuwe website. 

Maar mensen geven hun emailadres niet zomaar weg. Het is belangrijk dat je ze een goede reden geeft om jou hun email te geven. Denk hierbij aan een kado voor nieuwe leads zoals een e-book, webinar etc. Ook hier gaat het erom wat jouw ideale klant heel graag zou willen ontvangen. 

Welke website platform ga je kiezen?

Dit is altijd één van de meest voorkomende dillema’s vooral van startende ondernemers die zelf hun website willen gaan bouwen. Vaak zijn ze geneigd voor een (gratis) programma te kiezen die het zegt het ontwerpen gemakkelijk te maken. En zo denken ze zichzelf een hoop te besparen. Alleen blijkt dit niet altijd zo te zijn, want zulke programma’s hebben namelijk allemaal hun limitaties. En bijna iedereen loopt tegen een beperking op bij het gebruik van deze programma’s. 

Zelf gebruik ik altijd WordPress wanneer ik een nieuwe website maak. Om het design er nog makkelijker uit te laten zien, gebruik ik de pagebuilder Elementor Pro. 

Welke pagina’s heb je nodig?

Hoewel je later altijd nog gemakkelijk een pagina kan toevoegen, is het wel handig om te weten met welke pagina je wilt beginnen. Een standaard website voor iemand die een dienst aanbiedt, bestaat vaak uit de volgende pagina’s:

  • Homepagina
  • 2 Product pagina’s
  • 1 Opt-in pagina (Hier verzamel jij email adressen)
  • Blog pagina (Of iets soort gelijks)
  • Een contact pagina

Een Over Mij pagina is als je het mij vraagt een beetje ouderwerts. Het is namelijk al vaak gebleken dat dit de minst gelezen pagina is van de gehele website. Daarom verwerk ik de Over Mij pagina vaak voor een deel in de homepagina, maar ook in de verkoop pagina. 

Hoe gaat je menu eruit zien?

Een goede menubalk op je nieuwe website is overzichtelijk. Wanneer je deze strategisch neerzet, geeft het mensen direct een impressie weer van wat ze bij jou kunnen krijgen. Kies daarom altijd voor een duidelijke weergave en bepaal wat jij het belangrijkste vindt dat je bezoekers als eerste zien. 

Soms krijg ik klanten die graag willen dat hun menubalk er anders uit gaat zien dan op andere websites. Maar dat raadt ik vaak af. Want inmiddels zijn mensen er aangewend dat ze op een bepaalde manier door een website heen kunnen scrollen. Als jij het dan anders dan anders gaat doen op jouw nieuwe website, betekend dit vaak dat bezoekers moeten gaan zoeken. En dat wil je nou juist niet. 

Een responsive website

Bedenk maar eens hoe jij de meeste websites tegenwoordig bezoekt. Doe je dit op je laptop, telefoon of tablet? Er is hier geen juist antwoord en als het er al eentje is, dan is het wel de telefoon. En daar ligt precies de moeilijkheid, want elke website wordt gemaakt op een groot beeldscherm. Daarom is het belangrijk dat je een responsive website hebt. Je nieuwe website is dan geschikt voor ieder apparaat om te bekijken. Gelukkig is dit met een pagebuilder als Elementor Pro eenvoudig op te lossen. 

De teksten voor je nieuwe website

Het schrijven van teksten voor je nieuwe website is niet altijd zo eenvoudig. Dit is namelijk niet een standaard tekst waarin je zomaar iets schrijft. Het gaat erom dat jouw ideale klant zich aangesproken voelt door de tekst. Dat zij zichzelf erin herkennen en dat ze uit de tekst halen dat jij de ideale persoon bent voor hen om mee samen te gaan werken. 

Heb je hier zelf moeite mee? Dan raadt ik je aan om een tekstschrijver in te huren. 

Search Engine Optimization

Vindbaarheid in zoekmachines. Voor een nieuwe website is het belangrijk om erover na te denken hoe belangrijk dit onderdeel voor je is. Sommige ondernemers hebben hier niet super veel belang bij omdat ze al hun volgers van bijvoorbeeld Social media afhalen. Maar er zijn altijd stappen die een goede webdesigner zet om toch die vindbaarheid in Google net even wat makkelijker te maken. En dit stappen kosten eigenlijk niks extra’s dus waarom geen gebruik van maken? Een plugin die je kan helpen met je vindbaarheid in Google is Rankmath. Deze gebruik ik zelf bij mijn websites. 

Ik hoop dat je nu een goed idee hebt over wat er bij komt kijken als je een nieuwe website laat/gaat maken. 

Wil jij kijken of wij een goede samenwerking zijn voor het maken van een nieuwe website? Kijk dan snel hier.

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *