Een website laten ontwerpen vs. zelf een Wix website maken

website ontwerpen vs wix website

Als je een bedrijf hebt of jezelf online wilt presenteren, is een website essentieel. Het hebben van een professionele website kan je helpen om klanten aan te trekken en je online aanwezigheid te vergroten. Maar hoe ga je aan de slag? Moet je een website laten ontwerpen of zelf een Wix website maken? In deze blogpost bespreken we de voor- en nadelen van beide opties, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Of je een site wilt laten ontwerpen of zelf een Wix website wilt gaan maken, het is zeker een goede vraag om jezelf te stellen. Vooral als je startend ondernemer bent, kan het zijn dat je graag de kosten wil drukken. Of je denkt dat wanneer je een website laat ontwerpen, je een kleine verandering altijd door een ander moet laten uitvoeren. Wat je beweegredenen ook zijn, ik vindt een voor jou gemaakte website altijd een meerwaarde. Vooral als jij serieus bent over jouw bedrijf.

Waarom een website laten ontwerpen?

Het laten ontwerpen van een website kan voordelen bieden wanneer je zelf geen technische kennis hebben of geen tijd hebben om een website te maken. Hieronder zijn enkele van de voordelen van een website laten ontwerpen:

 1. Professioneel uiterlijk – Als je een professionele website wilt die je bedrijf of merk vertegenwoordigt, kan een professioneel ontwerp dit garanderen. Een professionele webdesigner kan je helpen om een website te creëren die past bij je bedrijfsidentiteit en die er aantrekkelijk uitziet voor potentiële klanten.
 2. Uniek ontwerp – Als je een unieke website wilt hebben die zich onderscheidt van andere websites, is het laten ontwerpen van een website de beste optie. Je kunt een uniek ontwerp laten maken dat past bij je bedrijf of merk, waardoor je online aanwezigheid opvalt.
 3. Geen technische kennis vereist – Als je geen technische kennis hebt, kan het ontwerpen van een website een uitdaging zijn. Met een professionele webdesigner hoef je je hier geen zorgen over te maken, omdat hij of zij alle technische aspecten voor je zal afhandelen.
 4. Mogelijkheid om functies op maat te maken – Veel specifieke functies kunnen niet worden gerealiseerd op een Wix website. Tenzij je een nog hoger bedrag per maan gaat betalen. Een webdesigner kan deze wel voor je maken.

Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het laten ontwerpen van een website:

 1. Hogere kosten – Het laten ontwerpen van een website is over het algemeen duurder dan het zelf maken van een Wix website. Dit komt omdat je betaalt voor de tijd en expertise van de webdesigner.
 2. Langere ontwikkeltijd – Het laten ontwerpen van een website kan meer tijd in beslag nemen dan het zelf maken van een Wix website. Dit komt omdat een goede webdesigner met jou de tijd neemt er voor te zorgen dat je  bedrijf duidelijk zichtbaar wordt op je website. Vervolgens is er tijd nodig om daadwerkelijk de website te maken. Dit kost echter minder tijd dan je zelf zou denken.  
 3. Afhankelijkheid van de webdesigner – Als je ervoor kiest om een website te laten ontwerpen, moet jij je aanpassen aan het schema van de designer. Wanneer ik een website voor je bouw leer ik je wel hoe je zelf kleine veranderingen en aanpassingen kan maken. In de toekomst hou je dus altijd zeggenschap over je eigen website.

Waarom zelf een Wix website maken?

Als je geen budget hebt om een website te laten ontwerpen of als je graag meer controle wilt hebben over het ontwerpproces, kan het maken van een Wix website een goede optie zijn. Hieronder zijn enkele voordelen van het zelf maken van een Wix website:

 1. Lage kosten – Wix biedt betaalbare abonnementen voor het maken van een website. Hierdoor is het zelf maken van een Wix website een stuk goedkoper dan het laten ontwerpen. Let hierbij wel op dat je wanneer je meer functies op je pagina wilt, ook een hogere prijs per maand zal moeten betalen. Hierdoor kan een WordPress site al snel goedkoper worden.
 2. Gebruiksvriendelijk – Wix is een gebruiksvriendelijk platform waarmee je eenvoudig een website kunt maken. Je hebt geen technische kennis nodig om aan de slag te gaan.
 3. Snel ontwikkelen – Het maken van een Wix website kan sneller verlopen dan het laten ontwerpen van een website. Wix biedt verschillende templates en ontwerpen die je kunt aanpassen aan je wensen. Hierdoor kun je snel een website maken en online zetten.

Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het zelf maken van een Wix website:

 1. Beperkte aanpassingsmogelijkheden – Hoewel Wix veel templates en ontwerpen biedt, zijn er beperkte aanpassingsmogelijkheden. Dit betekent dat je niet dezelfde mate van uniekheid en personalisatie kunt bereiken als met het laten ontwerpen van een website.
 2. Beperkte functionaliteit – Wix biedt veel functionaliteit, maar als je specifieke functies wilt die niet beschikbaar zijn via Wix, moet je een andere oplossing zoeken.
 3. Minder professioneel uiterlijk – Ondanks het feit dat Wix veel ontwerpen biedt, is het uiterlijk van een Wix website minder professioneel dan het uiterlijk van een op maat gemaakte website. Dit kan nadelig zijn voor bedrijven die hun online aanwezigheid serieus willen nemen.

Lees ook mijn blog: Zelf een website maken: Alles wat je moeten weten voordat je begint

Kies jij om een website te laten ontwerpen of zelf een Wix website te maken?

Of je nu kiest voor het laten ontwerpen van een website of het zelf maken van een Wix website, het is belangrijk om te kijken naar je specifieke behoeften en budget. Als jij graag een unieke website wilt en is ingericht om meer verkopen te krijgen, dan is het laten maken van een website de beste optie. Het laten maken van een goede website hoeft lang niet zo duur te zijn als je in eerste instantie denk. Kijk hier maar eens bij mijn aanbod.

Als je voor nu opzoek bent naar een goedkopere oplossing, dan zou een Wix website voor jou een goede keuze kunnen zijn. Je betaald hier een vast maandbedrag (Let wel, deze wordt hoger naarmate je meer functies wilt) en je kan gelijk zelf aan de slag. Hoe bij het maken van deze keuze zeker in je achterhoofd dat je een website wilt die ook nog geschikt is wanneer je bedrijf groeit.

Je kan ook leren zelf een WordPress website te maken

In tegenstelling tot een Wix website, kan je met een WordPress website nog jaren vooruit. Het is veel makkelijker om hier in de toekomst functies aan toe te voegen zonder stijgende kosten. Daarom wil ik je een derde optie geven naast het maken van een website.

In mijn online programma Zelf Een Website Maken leer jij hoe je in kant en klare video’s zelf aan de slag kan gaan met het maken van een WordPress website. Je kan hiermee direct aan de slag en je bouwt zelf je website die geschikt is voor de toekomst.

Welke voordelen heeft het online programma Zelf Een Website Maken?

 1. Geen technische kennis vereist – Je hebt geen technische kennis nodig om met dit programma aan de slag gegaan. Alle filmpjes zijn helder uitgelegd en voor iedereen makkelijk te volgen.
 2. Je kan direct aan de slag – Bij de aankoop van dit programma krijg je direct toegang tot alle lessen. Wanneer je ergens niet uit komt, kan je gemakkelijk contact opnemen.
 3. Werken met templates – Je ontvangt templates die een goede basis vormen voor jouw website. Maar je hoeft deze niet te gebruiken. In dit programma leer je ook hoe je zelf aan de slag kan gaan om helemaal vanuit het niets een website te maken. Daarbij kan je de templates altijd naar je eigen wens aanpassen.
 4. Zeggenschap over je eigen site – Net als bij een Wix website houdt je zeggenschap over je eigen website. Je kan alles altijd zelf aanpassen en dingen toevoegen in de toekomst.
 5. Toekomst proof – Bij dit online programma leer je niet alleen hoe je een website kan maken, maar ook hoe jij je website het beste inricht om je website tot jouw ideale marketing tool te gebruiken.

Welke nadelen zitten er aan Zelf Een Website Maken?

 1. Investering – Je eerste investering is groter bij het online programma Zelf Een Website Maken dan wanneer je zelf een Wix website maakt. Dit komt voornamelijk omdat je bij Wix per maand betaald. Maak voor jezelf de berekening of een Wix website inderdaad goedkoper is voor jou.
 2. Meer tijd – Zelf een website leren maken in WordPress kost meer tijd, omdat jij jezelf een nieuwe skill aan het leren bent.

De juiste keuze voor jou

Na het lezen van deze blog hoop ik dat je wel overwogen keuze kan maken als het aankomt op het maken van jouw nieuwe website. Neem de kosten, toekomstplannen en de uniekheid van jouw bedrijf goed in overweging.

Wil je mijn hulp met het maken van jouw website?

Leer hier meer over het traject om je website te laten ontwerpen.

Leer hier meer over het online programma Zelf een website maken.

Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met je netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *